Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här förvandlas män till pojkar

Här finns modelltåg, bilbanor och byggmodeller i massor. Tomas Brunneds hobbyhandel gör män till pojkar igen. Och efter åratal med butik i Örebro har Tomas flyttat verksamheten hem till Kopparberg igen.

Annons
Ännu en dag i hobbybutiken. Tomas Brunned rör sig hemtamt bland byggmodeller, modellok och bilbanor. Det här handlar om att kombinera ett intresse med fritid och arbete i ett enda paket.

Till Tågen och Hobbyhandel. Så står det på skyltarna ovanför entrén till Tomas nyöppnade butik.

Inne i affären trängs man med produkter från klassiska varumärken som Märklin, Fleischmann, Scalextric och Lima.

– Det här är sådant som får pojkhjärtat i många män att klappa lite extra, säger Tomas som själv tillhör den stora generationen från 1950- och 1960-talet där Mekano, modelltåg och byggmodeller fick ett stort utrymme i tillvaron.

Men förutsättningarna att bedriva hobbyhandel i Sverige har förändrats väldigt mycket under de decennier som Tomas har verkat i branschen.

– I dag är det handel via internet som gäller. Min ambition är ändå att ha en traditionell butik i Kopparberg samt att få i gång en internetbutik.

– När jag startade verksamheten köpte jag in varor från grossister. Idag köper man direkt från fabrik, framför allt när det gäller modelltåg. Och det drivs nästan inga traditionella hobbyaffärer med bredd i sortimentet längre utan utvecklingen går mot specialisering.

För 30 år sedan öppnade

Tomas en leksaksaffär i Kopparberg. Snart skulle han dock omlokalisera sitt butiksföretagande till Örebro i stället. Det började med ett samarbete med Sahlstens i Örebro. Det ledde till att Tomas köpte hobbydelen i Sahlstens. Senare övertog han också hela butiken Lek Hobby i Örebro på Engelbrecktsgatan.

Under alla dessa årtionden har Tomas dock bott kvar på hemorten Kopparberg och pendlat till jobbet i Örebro. Men nu avvecklar han sin verksamhet i Örebro till förmån för Kopparberg igen.

– Jag ska sälja hobbyartiklar samt även specialisera mig på antikvariat med främst teknisk litteratur.

Tomas har också en lokverkstad i Kopparberg för reparationer av modellok.

Vid sidan av sin hobbyhandel arbetar Tomas dessutom som konsult för företag och företagsutveckling:

– Hade jag varit företagskonsult till mig själv med hobbybutiken så hade jag nog sagt åt mig själv att det är dags att jag ger mig, säger han med ett leende.

– Den här verksamheten är mer kul än den är lönande.

Det är väldigt mycket nostalgi i branschen för modelltåg och bilbanor.

– Majoriteten av min kundkrets är män som är drygt 40-plus. En stark kundgrupp är 1940-talisterna som nu får mer tid att själva återuppta en hobby från sina yngre år samt med en ambition att styra in sina barnbarn också på denna hobby med modelltåg och modellbilar.

Nyöppnat. Butik på nedre våningen. Bostad ovanpå. Tomas vid sin hobbyhandel i Kopparberg.
Modellbygge. Intresset för denna hobby i Sverige är fortfarande stort och nytillverkningen av byggmodeller är stor.
En livsstil. Modellok, en hobby som inte blir omodern.
Ställbergs gruva som modell för tågklubb.

Ställbergs gruva som modellbygge

Det är inte ovanligt att modelltågsintresserade bygger upp hela landskap och detaljerade miljöer kring sin tågbana. Hos entusiasterna i Stockholms modelljärnvägsklubb, SMJ, har ett stycke Bergslagen á 1950-tal byggts upp. Längs spåren finns det stationer, platser och miljöer med inspiration från verklighetens Bergslagen.

En modell av Ställbergs gruva ingår i bygget. Kvarngruvan kallar SMJ hållplatsen. Närmast i projektplanerna är bygget av en hytta och hyttan i Bredsjö är då en av toppkandidaterna som byggmodell.

En kväll i månaden har SMJ en trafikkväll för allmänheten i lokalen på Rosenlunds­ga­tan 54 i Stockholm.

Mer läsning

Annons