Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvändare med många ideér

Gunnar Åsberg flyttade med familjen till USA för snart 30 år sedan för att jobba åt ABB Fläkt i två år. Snart 30 år senare finns Gunnar och hans hustru Gudrun kvar.

Annons
Trivs. Gudrun och Gunnar Åsberg vistas i huset i Ställdalen flera månader om året. Mycket tid ägnas åt att umgås med vänner och bekanta.  BILD: INGVAR SVENSSON

— Vi får se om vi stannar i USA, säger Gunnar. Sedan vi flyttade dit har jag flugit minst 200 gånger över Atlanten.

Gunnar växte upp i Kopparberg och Gudrun i Storå. Under alla år har de besökt hemtrakterna varje år. Sedan ett antal år har de ett hus i Ställdalen.

– När jag spelade fotboll i Kopparbergs juniorlag och vi spelade i Ställdalen undrade vi hur någon kunde bo där, säger Gunnar och ler åt minnet.

Nära till naturen

I dag ser Gunnar och Gudrun bara fördelar med att bo på bruksorten. Där är det nära till naturen. Ofta är de i skogen och plockar bär och svamp.

– Det är sådana kontraster mellan Ställdalen och Orlando där vi bor sedan 2004, säger Gudrun. Därborta är det väldigt varmt. Här har vi i stället en ovärderlig natur. Märkligt att inte fler upptäckt det.

När Gunnar lämnade hemorten för Stockholm 1962 var Ljusnarsberg en blomstrande kommun. Några år senare bodde här cirka 10 000 invånare.

– Mycket har hänt sedan dess. Många jobb har försvunnit och många vänner och bekanta är borta. Men än har jag del gamla bekanta kvar här som vi försöker besöka när vi är här.

Synpunkter och idéer

Gunnar följer med intresse vad som händer på den gamla hemorten. Och han har synpunkter på mycket och även en del idéer.

– Jag tror inte ett dugg på att de gruvor som kanske öppnar i Dalarna igen ger Ljusnarsberg så många nya invånare. Om du får jobb i Håksberg eller Blötberget är väl Ludvika den naturliga bostadsorten. Varför ska gruvarbetarna bosätta sig i Kopparberg?

Gunnar Åsberg tror att enda chansen att dra nytta av en pånyttfödd gruvnäring är att Ljusnarsberg erbjuder en servicenäring som passar.

– Varför inte satsa på att utbilda gruvfolk? Det kan också vara lägligt att satsa på en reparationsverkstad för vagnar.

En kommun

Gunnar tycker vidare att de fyra kommunerna i norra Örebro län ska gå ihop och bilda en kommun, kanske med namnet Bergslagen.

– Men antagligen sätter lokalpatriotismen stopp.

Om några veckor är det dags för makarna att lämna oasen intill Hörksälven och flyga hem till sitt andra hemland.

Mer läsning

Annons