Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtegoda livsmedel

– Jag bor i skogen, äter nyttigt och rör på mig mycket. Det är kanske därför jag är så frisk som jag är. Det säger Sylvia Eriksson. Hon är en av deltagarna i kursen Hälsosam kost.

Annons
Röd råvara. Sylvia Eriksson och Birgitta Fransson förbereder råvarorna till en borsjtj, det vill säga rödbetsoppa på svenska.

Det är fart på Hjärt- och lungsjukas förening i Ljusnarsberg. Föreningen har ett gott stycke över ett hundra medlemmar och många av dem är aktiva i olika arrangemang. Ett är matlagningskursen. Den består av fyra torsdagseftermiddagar under våren i Kyrkbacksskolans hemkunskapskök. Efter ett par timmars jobb sätter sig alla till bords och avnjuter dagens anrättningar. Förra torsdagen dukades det för sex deltagare.

Kul att få nya idéer

– Jag är med mest för den sociala trevnaden, men det är kul att få nya idéer. Det blir lätt slentrian i matlagningen annars, säger Birgitta Fransson.

Fyra teman ska klaras av under vårens mat-torsdagar. Den första hade kool och hjärta som rubrik, i förra veckan stod vegetarisk kost i fokus och sedan följer medelhavskost och avslutningen har önskemat på menyn.

Vad det blir då får deltagarna avgöra. Det kanske till och med blir något alldeles onyttigt.

– Fest kan det få vara ibland, men inte varje dag. Sunt förnuft, lagom mycket av allt och att röra på sig är det som gäller för att må bra, säger Inger Ljungqvist.

Rörande arbete. Kallt smör som ska jobbas in i mjöl krävde både styrka och koncentration hos Ingrid Ek.
Kurslitteratur. Minimalt med salt, rätt sorts fetter och små mängder socker. Det är ett några genomgående kännetecken för hälsosam kost.

Mer läsning

Annons