Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga kostnader för politik utreds

Efter rapporterna i media att kostnaderna för politik i länet är högst per invånare i Ljusnarsbergs kommun så ska kommunen nu själv utreda orsakerna till detta.

Annons

– Vi funderar själva på vad det här kan bero på och vi vill ha ett svar. Nu ska vi göra en egen undersökning där vi ska titta cirka fem år bakåt på vilka kostnader vi har för politik i kommunen, säger Ewa-Leena Johansson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

1703 kronor betalar varje invånare i Ljusnarsbergs kommun per år för kommunens politiska verksamhet. Detta enligt en sammanställning som nyhetsbyrån Sirén har gjort på statistik från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Vi vill ta reda på exakt vilka poster som ingår i våra kostnader för politik och se vad det i så fall är som har ökat i kostnad. Vi vet till exempel att kostnaderna för överförmyndare har ökat och det ingår i politikerkostnader, men jag tror inte överförmyndarna upplever att de är politiker.

Allmänna utskottet har nu beslutat, med anledning av att det förekommit en medial debatt den senaste tiden rörande kommunens kostnader för politisk verksamhet, att saken ska utredas internt. Förutom att kostnader och kostnadsposter ska kontrolleras fem år bakåt i tiden ska dessutom fastställas vilka uppgifter som ingår i de beräkningar som SKL och Statistiska centralbyrån, SCB, gör i beräkning av kostnader för politik.

Snittkostnad för politik per person är 812 kronor i riket. Små kommuner har generellt högre politikerkostnader. Men i Laxå kommun, som är ungefär lika stor som Ljusnarsberg, betalar invånarna trots det 640 kronor mindre för politik än Ljusnarsbergsbor.

Mer läsning

Annons