Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopplös musiknörd med drag i

Han samlar på dragspel, han gör radioprogram om dragspel och han skriver böcker om dragspel.– Jag är en hopplös musiknörd som snöat in extra hårt på dragspel, säger Bo Nyberg utan att tveka.

Annons
En man och hans dragspel. Eller åtminstone en man och ett av hans 70 dragspel. Bo Nyberg, lycklig dragspelsentusiast, på trappen vid Abrahamsgården.

Det handlar om en villkorslös, och besvarad, kärlek till ett instrument. I decennier har Bo bara dykt allt djupare ner i ämnet dragspel. Det har forskats, det har lyssnats, det har skrivits och det har intervjuats i ämnet.

Dragspelets historia

– Och jag samlar på dragspel. Jag har ett 70-tal instrument som mycket väl sammanfattar dragspelets utveckling från dess start i början av 1800-talet.

Bo bor i Abrahamsgården i Kopparberg. Han har precis flyttat hit. I köket står kaffe och kanelbullar framdukade. Mängder med flyttkartonger i rummen intill vittnar om att här pågår fortfarande projekt inflyttning.

Som ursprungligen infödd stockholmare har Bo hunnit med en massa i sitt liv, både vad gäller studier och arbete, som bostadsorter. Hans familj bodde till exempel många år i Falun. Nu har de flyttat från Furudal, norr om Rättvik, till Kopparberg.

– Vi ville nedåt i Sverige och Kopparberg passar oss, min fru och våra katter, perfekt. Jag har dessutom rötter i grannkommunen Lindesberg, min farfar bodde där och min far växte upp i Lindesberg.

– Jag har även varit i Kopparberg för många år sedan när jag, som musikantikvarie för Dalarnas länsmuseum, spelade av inspelningar i klarinett av Karl-Erik Hartman.

Uppväxt i pop-generationen

Musik har alltid funnits med i Bos liv. Han spelade gitarr och växte upp i en pop-generation som älskade grupper som Beatles och Rolling Stones. Han gillar numera även att slappna av till band som Metallica. Ja, och han tycker om dragspelsmusik, förstås.

– Jag fick en fiol av mina föräldrar och kom in i folkmusik-stimmet. När min kompis sedan köpte ett dragspel blev jag nyfiken. Snart hade jag köpt mitt första dragspel.

Visningsmaterial

Detta var på 1970-talet och dragspelsköpet kom att bli starten på ett intresse som bara har växt och fördjupats med åren.

Med sig i flyttlasset har Bo sin samling av durspel.

– Det är instrument som jag köpt in från hela världen med ett historiskt värde. Jag ska sätta ihop ett pedagogiskt visningsmaterial som beskriver dragspelets utveckling.

Bo har en ambition att bygga upp sitt framtida dragspelsmuseum just här i Kopparberg.

För bara några månader sedan släppte han sin bok ”Det svenska dragspelet del 1 1829-1945”. Arbetet med uppföljaren pågår nu för fullt. I många år har Bo även haft radioprogrammet ”Dragspel” i P2. Nästa års programserie ska han spela in i sin hemstudio som han ska inreda i Kopparberg.

Dragspelets historia

Dragspelet fick sitt första patent 1829 då instrumentbyggare Cyrill Demian i Wien lanserade sitt accordion. I Sverige fick dragspelet sin första större spridning kring 1860.

Det kunde ske med hjälp av en framväxande tysk dragspelsindustri som kunde leverera dragspel till överkomliga priser.

Den förste svenske dragspelsbyggaren kan ha varit Johan Petter Nyström som enligt uppgift var verksam från 1865. Inga bevarade dragspel efter Nyström har dock hittats.

På 1870-80-talet startade Carl Fridberg och Carl Johan Malmling sin bana som dragspelsbyggare.

Importen av fabrikstillverkade dragspel från Tyskland, och snart även från Italien, inspirerade på tidigt 1900-tal till svenska försök med tillverkning i större skala. I Sverige startade fabriker som William Farre och Svenska Dragspelsfabriken. Märken som Hagström, Raggie Special och Bengts dragspel blev senare etablerade.

I dag finns inga dragspelsfabriker i Sverige.

Källa: Det svenska dragspelet del 1, Bo Nyberg.

Mer läsning

Annons