Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur man är i naturen

Garhytteskolans elever fick häromdagen sysselsätta sig med olika uppgifter i skogen kring elljusspåret i Kopparberg. Syftet var att de skulle lära sig lite om hur man ska uppträda i naturen samt stärka gemenskapen och tryggheten.

Annons
Roliga uppgifter. Kvintetten Filip Sundberg, David Heino, Arn Nilsson, Max Lundberg och Saga Ståhl tyckte det var kul att få tillbringa en dag i skogen. Efter de första uppgifterna lät de sig väl smaka av maten.

– Eleverna har fått kunskap om hur de ska bete sig i olika situationer, säger lärare Lil Jacobsson. Bland annat har vi berättat vad allemansrätten innebär.

Maximus Wecklauf och alla de andra barnen fick också veta vad de kan göra om de går vilse i skogen.

– Då ska man krama ett träd, säger han. Det kan också vara bra att bygga en koja.

Andra råd som barnen fick, som är användbara den dag man inte hittar hem från skogen, är att göra sig synlig och även höras genom att ropa.

– Vi har också talat om vikten att hålla sig varm i en sådan situation, säger Lil Jacobsson.

Leta efter nyckepigor

Maximus och hans kompisar fick också tillfälle att leka under dagen. En annan aktivitet gick ut på att leta efter nyckelpigor.

– En tipspromenad har jag också gått, säger Maximus medan han väntar på eftermiddagens övningar.

Studiedagen i skogen gick under namnet Naturkul. Alla 120 barnen i förskoleklass, förberedande klass, årskurs 1 och 2 deltog i övningarna.

– Vi har fyra olika stationer som de olika grupperna får besöka, säger lärare Anne-Marie Hägglund. Vi har blandat barnen i grupperna.

Hjälpte till vid stationer

Civilförsvaret, Ljusnarsbergs församling och friluftsfrämjandet hjälpte till vid de olika stationerna.

– Det här är tredje gången som vi anordnar någon form av evenemang för skolans elever, säger Anne-Marie Hägglund. Första gången gjorde vi något som vi kallade Görskoj och som bestod av olika aktiviteter vid skolan. I fjol besökte vi Klotens lägerskola där vi ägnade oss åt olika saker. Och den här gången blev det Naturkul.

De här aktiviteterna har Garhytteskolan finansierat genom intäkter från den årliga julmarknaden och försäljning av fisk, som också är en återkommande satsning.

Tanken är att det ska bli ett nytt evenemang nästa år.

Praktiska saker. Lärare Anne-Marie Hägglund delade ut varsin sked, mugg och skål till barnen. Senare på dagen fick alla också varsin visselpipa.
Matpaus. Maximus Wecklauf var både törstig och hungrig efter förmiddagens övningar vid elljusspåret. Han intog sin lunch i skuggan.

Mer läsning

Annons