Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyror med Migrationsverket ska omförhandlas

Ljusnarsbergs kommun får drygt 2,2 miljoner kronor om året i hyror från Migrationsverket för asylboende. Men kommunen vill ha ytterligare 765 999 kronor per år och ska nu omförhandla hyrorna med staten.

Annons

– Idag hyr Migrationsverket 36 lägenheter av kommunen för asylsökande. Men vi får inte tillräckligt betalt för de förhöjda driftskostnader vi har för lägenheterna som används som asylboende, säger kommunalråd Ewa-Leena Johansson (S).

Frågan togs upp på allmänna utskottet förra veckan med ett förslag till beslut inför kommunstyrelsens möte i nästa vecka om att kommunchef Bo Wallströmer ska ges i uppdrag att kalla till omförhandlingar med Migrationsverket om hyrorna för asylboendet alternativt säga upp hyresavtalet helt.

– Vi har även ett förslag om att successivt fasa ut asylboendet till vår egen verksamhet med flyktingar som har fått uppehållstillstånd. Vi har ett behov som ökar av dessa lägenheter och vi vill även skapa ett utrymme för oss att kunna erbjuda lägenheter för olika behov beroende på olika familjers sammansättning.

Den 2 december ska kommunen ha ett möte med Migrationsverket där de nya kraven ska framföras. Villkoren för asylboende är annorlunda än för enskilda hyresgäster med ett tillägg på hyran för ökat slitage och högre driftskostnader än för reguljärt hyresboende.

Migrationsverket betalar en månadshyra för asylboende i kommunens bostadsbestånd med ett hyrespåslag på 10 procent för förhöjda driftskostnader. De faktiska kostnaderna, enligt kommunen, är 765 999 kronor mer om året än vad staten betalar

Mer läsning

Annons