Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I år slipper de asylsökande frysa

I vinter behöver de asylsökande på Ställdalsvägen i Kopparberg inte frysa, som de gjorde i januari i år. Fastighetsägaren har lagat värmesystemet och tätat fönstren.

Annons
I vinter behöver de asylsökande på Ställdalsvägen inte frysa. – Vi bor perfekt här, säger två av killarna som bor i huset.Bild: katarina hanslep

Det var i januari i år som några boende i hyresfastigheten på Ställdalsvägen hörde av sig. Utomhus var det neråt 20 minusgrader, och värmesystemet i huset fungerade inte. Från fönstren drog det kallt och på insidan av flera fönster hade is och snö bildats.

EvakueradesEn av de kallaste nätterna evakureades de boende från lägenheterna och fick övernatta i en gymnastiksal, tack vare kommunens försorg. Migrationsverket beslutade sig att utrymma huset och de som bodde där fick flytta till andra lägenheter, eftersom husets standard inte ansågs leva upp till vad som kan förväntas.

Husets ägare, företaget Front Line Fastigheter i Örebro, tog kritiken på allvar. Efter att lägenheterna tömts, lagades värmesystemen och fönstren tätades. Lägenheterna renoverades och efter en månad kunde nya asylsökande flytta in. Och nu är det varmt i huset igen.

– Vi bor perfekt här, säger två av killarna som bor i huset. Vintern ute är för kall, men här inne är det bra.

Har kortbyxorDe går omkring i kortbyxor och har inget att klaga på.

De har båda hört om hur kallt det var i huset förra vintern, men vittnar om att det inte alls är samma problem förra året. Ingen av dem som bodde där förra året bor kvar, men lägenheterna är fullbelagda med nyanlända.

– Allt som var trasigt är fixat. Vi har bara bott här i tre månader, men hittills har det inte varit några problem. En gång fick vi ringa om värmepumpen, men då kom servicepresonalen med det samma.

Läs mer i torsdagens NA.

Mer läsning

Annons