Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida raggade ihop två körer

När Ida Blomqvist började som musiklärare vid Kyrkbacksskolan i höstas satsade hon direkt på att försöka blåsa liv i körverksamheten. Och det gick bra. I dag finns två körer på skolan och dessutom en vid Garhytteskolan.Men starten var lite trög.

Annons
Hängde på låset. Systrarna Amelie och Emelie Samuelsson har sjungit sedan förskolan. Och de var de första att hänga på när det skulle bli körövningar i höstas.

– När jag kallade till den första övningen stod det två flickor utanför och väntade. De var de enda som kommit, berättar Ida.

Men hon tog med sig systrarna Samuelsson, för det var de som ville sjunga i kör, och gick runt i klassrummen och raggade deltagare.

– Jag sa att de kunde väl åtminstone komma och prova. Och så fick de ju se vad jag var för figur, skrattar Ida.

Två körer i gång

Raggningen gick bra och i dag har hon två stora körer i gång på skolan.

Den ena för årskurserna 3 till 5 på mellan 30 och 40 medlemmar, den andra för åk 6 till 9 är något mindre.

– Dessutom har jag några mindre sånggrupper på 6 till 10 personer.

En bidragande orsak till att körerna fungerar är att musikskolan är integrerad i skolan. Närheten gör att Ida och hennes körmedlemmar möts i korridorerna och barnen kan gå från ordinarie lektioner för att delta i övningarna.

– Men det är ett ansvar för dem också. De måste sköta skolarbetet och ingen får öva om det är prov, förklarar Ida.

Repertoaren är blandad och traditionell. Den äldre gruppen har sjungit gospel samt 50- och 60-talsrock och i dagarna repeteras Beatleslåtar inför en konsert längre fram i vår.

@NA Fråga:Vad tycker då ungdomarna själva?

– Det är riktigt kul. Vi får lära oss att jobba med den egna rösten, att träffa toner och lyssna på andra i kören. Det är jobbigt, man får skärpa sig, säger Emelie Samuelsson som tillsammans med systern Amelie hängde på låset till musiksalen den där första dagen i augusti.

– Jag lär mig mycket, stämmor till exempel. Och så har vi jätteroligt i gruppen, säger Amelie.

Båda har sjungit sedan förskolan och deltar alltså nu i den ”äldre” av de båda körerna.

”De har blivit jätteduktiga”

Christoffer Larsson hade inte tänkt vara med i någon kör, men hängde på den där dagen i augusti:

– Jag tänkte bara testa, men det var kul så jag blev kvar, säger han.

Körledaren Ida är stolt över sina ungdomar, det är tydligt.

– De har blivit jätteduktiga och är väldigt intresserade. Körsång handlar om hårt arbete för mig och för dem, men det funkar.

Uppvärmning. Innan kören börjar repetera gäller det att ha mjukat upp såväl röst som kropp. Yvette Ebbink förbereder sig.
Klassiska toner. Till körövningen i torsdags hade Ida Blomqvist bland annat plockat fram Beatles, Creedence Clearwater Revival och The Mamas and the the Papas på repertoaren. Och det svängde rejält i musiksalen.Skolkör. Amelie Samuelsson, Lovisa Canneryd, Christoffer Larsson, Reinaldas Mula, Victor Hägg och Anton Larsson är alla med i den kör som består av elever ur åk 6 till 9.

Mer läsning

Annons