Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Impola gillar nya upplägget: "Positivt"

Fler lopp, ett helt nytt lagtempo – och en vråltuff januariturné.Det är några av nyheterna i internationella långloppscupen i vinter.– Nu tvingas skidåkarna välja mellan världscupen eller långloppen, och det är positivt, säger Kopparbergsåkaren Bill Impola.

Annons

Vid en presskonferens i Oslo, direktsänd i norska NRK, presenterades på onsdagen vinterns nyheter i Swix ski classics, längdskidåkningens internationella långloppscup som de senaste säsongerna attraherat allt fler toppnamn och vuxit till en maktfaktor i skidvärlden.

Nytt är bland annat att en lagtempotävling, enligt cykelmodell, inleder säsongen, att italienska 35-kilometersloppet La Sgambeda tar plats på kalendern och att tjeckiska femmilsloppet Jizerska Padesatka är tillbaka. Totalt är nio tävlingar med i cupen, fler än någonsin, och i januari avgörs fyra tävlingar på fyra helger.

– Väldigt positivt för oss åkare. Det viktiga är bara att teamen är med på tåget, för det här kommer ställa mycket högra krav på ekonomin. Det är inte billigt att åka runt med åkare och servicemän, säger Kopparbergs Bill Impola, som kör för toppstallet Team Coop och i fjol slutade fyra i Ski classics ungdomstävling och 24:a totalt.

– Utvecklingen med fler tävlingar gör att åkarna nu i ännu högre grad kommer bli tvungna att välja mellan att åka den vanliga världscupen eller långloppen, och det är positivt. Det ska inte finnas något mellanting, det är bättre att det är antingen eller.

Impola, som just nu ligger i hårdträning och är mittemellan det första och andra av försäsongens tre snöläger, tror att Ski classics kommer att växa ännu mer de kommande åren.

– I vinterns kalender är det ett glapp på 37 dagar efter Marcialonga, som är sista tävlingen i januari, och Vasaloppet i mars. På sikt tror jag att det kommer bli tävlingar i februari också, Ski classics kan säkert växa till tio-tolv tävlingar totalt, säger han.

Mer läsning

Annons