Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industriområdet Kolartorpbehöver kommunens mark

Flera av verksamheterna på Kolartorps industriområde är trångbodda. Just nu utreds möjligheten för dem att köpa loss kommunal mark.

Annons
Trångbodda. Flera företag i Kopparberg är i behov av större utrymmen. Några av dem finns i dag på Kolartorps industriområde.ARKIVBILD

Att det är ont om industritomter och andra lokaler för industriell verksamhet i Kopparberg är ingen nyhet. Några av de befintliga företag som är i behov av större utrymme finns i dag på Kolartorps industriområde.

Cementfabriken MEAG Genevad och Kopparbergs skrot och metall har behov av utökade kör- och upplagsytor. Likaså vill Auktionsfirman kunna hantera infart och parkering vid auktioner bättre, vilket kräver större markyta.

För att tillgodose behovet utreder Bergslagens miljö och bygg, BMB, nu möjligheten att sälja av kommunal mark. Området utgör kommunalägd parkmark, är på cirka 5,3 hektar och avgränsas av Stortorp i norr och Fräsargatan i söder.

Industrimark

I den södra delen, där MEAG huserar, föreslås att delar av en gräsbevuxen parkremsa blir industrimark. Ytan används redan i dag av företaget som upplagsyta.

Mot den norra gränsen finns en parkyta som föreslås bli industrimark åt Kopparbergs skrot och metall. En triangelformad parkyta som vetter mot banvallen kan komma att tillfalla auktionsföretaget.

Även om konsekvenserna kring förändringen ses som ringa krävs det att ett tre meter högt bullerplank sätts upp för att de som bor intill ska få en bra miljö.

– Nu ska vi sammanställa de synpunkter vi fått in från grannar till området samt olika myndigheter. Därefter ska detaljplanen ställas ut på biblioteket i Kopparberg så att allmänheten får möjlighet att säga sitt, säger Gunnar Björeman, som arbetar som fysisk planerare vid BMB.

Om allt går som det ska räknar man med att allt ska vara klart till sommaren.

Mer läsning

Annons