Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga gruvor öppnas

Flera gamla gruvor i Bergslagen planerar att börja bryta järnmalm igen. Som det ser ut i dag kommer dock ingen av de gamla gruvorna i Ljusnarsbergs kommun att öppnas igen.

Annons

Bergskrafts projektledare Stefan Sädbom informerade ledamöterna i kommunfullmäktige nyligen om vilka planer som finns. Då fick han flera frågor angående de gamla gruvorna kring Kopparberg med omnejd.

Någon undrade om det kan bli brytning i Ställbergsfältet i framtiden. Någon annan undrade om gruvan i Yxsjöberg kan komma i gång igen.

– I Ställberg bröt man malm 1 033 meter ned, säger Stefan Sädbom. På den tiden fanns det ingen annan gruva i Sverige som var nere på den nivån.

Mycket borta

När Ställbergsgruvan lades ned hade en väldigt stor del av malmkroppen brutits ut. Därför tror inte projektledaren att gruvan kommer att öppnas igen.

Wolframgruvan i Yxsjöberg var i drift till 1989. Sedan några år har verkstadskoncernen Sandvik undersökningstillstånd i Yxsjöberg.

– Tillståndet har förlängts, säger Stefan Sädbom. Men några mer detaljer har jag inte. Sandvik är förteget om hur det tänker.

Hoppet större i Ludvika

Allt talar däremot för att flera gruvor i Ludvika kommun kommer att öppnas igen. I Grängesberg finns en fyndighet på 180 miljoner ton järnmalm.

– Det är förmodligen den största järnmalmsfyndigheten, säger Bergskrafts projektledare. Per år hoppas man kunna bryta 2,5 miljoner ton. Det gör att gruvan får lång livslängd.

Experter har kommit fram till att det tar två år att pumpa bort allt vatten ur gruvan. Detta ska ske 2013–2014. Tanken är att Grängesbergsgruvan ska vara i full drift 2016.

– Malmen är tänkt att transporteras till Oxelösund på den gamla TGOJ-banan, säger Stefan Sädbom. Problemet är att det finns dåligt med kapacitet på banan. Som det ser ut i dag finns det utrymme för ett malmtåg per dygn.

Håksberg och Blötberget

Även de gamla gruvorna i Håksberg och Blötberget kan komma att öppnas. I Blötberget beräknas malmen räcka tolv år. Tanken är att produktionen ska komma i gång 2015.

– I dag jobbar 644 personer i Bergslagen inom gruvnäringen, säger Sädbom. Om tio år beräknas 2 000 vara sysselsatta inom gruvindustrin.

Mer läsning

Annons