Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget finskt förvaltningsområde

Nej till finskt förvaltningsområde. Det har kommunstyrelsen beslutat. Behovet bedöms inte finnas just nu.

Annons

En privatperson lade 2011 fram förslaget om att Ljusnarsbergs kommun ansöker om att bli finskt förvaltningsområde. Det skulle ge invånare med finska som modersmål service på deras eget språk.

Kommunen har utrett frågan, men den samlade bedömningen är att behovet av tjänster på finska bland kommuninvånarna inte är så stor att det motiverar en ansökan.

I utredningen konstateras att det i kommunen finns en stor andel personer som har anknytning till Finland. Totalt rör det sig om 772 personer eller närmare 16 procent, om man räknar med födda i Finland, icke födda men med förälder eller minst en farförälder född i landet.

Men enligt kanslichef Anders Andersson som gjort utredningen har det inte framförts några större behov till kommunen om den här typen av tjänster.

Kommunen har också vidtagit en del åtgärder för att kunna tillmötesgå vissa behov och det finns även en viss beredskap. Det rör bland annat finsktalande personal inom äldreomsorgen.

Om ytterligare behov uppstår har kommunerna Lindesberg och Hällefors som ingår i finskt förvaltningsområde sagt sig beredda till samarbete.

Mer läsning

Annons