Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inre spaning avslöjade nya knarkfabriken

De fyra männen som misstänks för inblandning i en stor cannabisodling i Ställberg omhäktades på onsdagseftermiddagen.

Annons
Den lilla bilden är från rättegångens besök i villan 2009. Odlingen på den stora bilden har ingen koppling till Ställberg.

2008 avslöjade polisen en av de största cannabisodlingarna i Sverige - i en villa i Ställberg i norra Örebro län. Narkotika värt flera miljoner beslagtogs från två villor i Ställberg och Ställdalen och fyra män dömdes till långa fängelsestraff.

Tidigare i våras dök fastigheten i Ställberg upp på polisens agenda - på nytt. Efter en tids inre spaning gjorde polisen ett tillslag mot fastigheten och grep fyra män misstänkta för delaktighet i en ny cannabisodling. På onsdagseftermiddagen omhäktades två män av Örebro tingsrätt. De andra två gick med på fortsatt häktning.

Trots att villan i Ställberg förverkades efter domarna i tingsrätten och hovrätten figurerar den återigen alltså i liknande sammanhang.

- Det är väl lite ödets ironi. Husen var iordninggjorda som rena växthus för cannabisodlingar då. Sen tog det ganska lång tid för polisen att göra i ordning fastigheterna. De har sen sålts vidare på marknaden och av en händelse var det en av de här personerna som har köpt den i ett nytt led, men det är andra som har köpt fastigheten emellan också, säger åklagare Inger Sandström som ledde utredningen den gången också.

Hur upptäcktes den nya odlingen?

- Det är inre spaning som ledde till det här, kan man säga. Men exakt hur kommer nog att framgå lite tydligare lite längre fram, säger Inger Sandström.

Den här gången rör det sig inte om en lika stor odling, men brottet rubriceras ändå som grovt narkotikabrott.

Flera av männen är kriminellt belastade sedan tidigare. En av dem har tidigare rapporterats ha figurerat på Rikskriminalpolisens lista över Sveriges 100 mest efterspanade personer inom organiserad brottslighet.

Åklagaren tror att utredningen kan vara klar i slutet av sommaren.

Mer läsning

Annons