Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara sten på Toms utställning

Dinosaurieägg, hajtänder, kristaller och meteoriter är bara några av de utställningsobjekt man kan titta på om man åker till Kopparberg. Den 30 juni öppnas nämligen ett geomuseum i staden.

Annons
Stenkul. På Kopparbergs Geomuseum, som öppnar på lördag, finns en av Sveriges största meteoriter som väger 230 kg. - Den kostade ungefär lika mycket som en villa i Kopparberg, säger Tom Hoel.

För fem år sedan flyttade norrmannen Tom Hoel till Kopparberg med en dröm att öppna ett museum där han kunde visa upp de stenar han samlat på sig genom åren. På lördag förverkligas drömmen.

– Nu äntligen ska det ske, säger Tom Hoel som baserar utställningen på sin privata samling.

– Många tror nog att det handlar om gråsten och sådant tråkigt som de kommer ihåg från skolan. Så är det inte, säger Tom Hoel.

Geomuseet i Kopparberg ska istället bygga på förändring då varje år har ett nytt tema och således en ny utställning. Årets tema är kristallernas värld.

– Det handlar om estetik, form och färg.

Ända sedan Tom Hoel började skolan har han varit intresserad av stenar. Från början var han stensamlare vilket i sinom tid utvecklades till att han blev stenhandlare, vilket är Toms nuvarande jobb.

– De första 4-5 åren efter att jag flyttade hemifrån levde jag på att sälja egensamlade stenar, säger Tom Hoel.

”Folk hälsade”

Att han till slut hamnade i Kopparberg berodde på en kombination av att han kände till orten på grund av den årliga stenmässan och de förmånliga bostadspriserna.

– Det jag framför allt upplevde som positivt när jag flyttade till Kopparberg var att folk faktiskt kom fram och hälsade mig välkommen hit, det kändes som om de menade det, säger Tom Hoel.

Mer läsning

Annons