Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IV-programmet börvara kvar i Kopparberg

IV-programmet i Kopparberg bör vara kvar. Det visar den utredning som nyligen genomförts. Samtidigt måste rutinerna kring programmet bli tydligare.

Annons

Sedan höstterminen 2009 har Ljusnarsbergs kommun drivit egen gymnasieskola innehållande individuella programmet. Ett program för elever som inte har behörighet till ett nationellt gymnasieprogram.

Det handlar exempelvis om elever som inte har godkänt i grundskolans svenska, engelska och matematik och de som inte är motiverade till fortsatta studier.

Linnea Hedkvist vid Folkhälsoteamet i norra Örebro län har gjort en utvärdering av Kopparbergs individuella program (K-IV). Slutsatsen är att programmet bör vara kvar i Kopparberg.

Oro att elever väljer av lättja

Inom kommunledningen har det funnits en viss oro att elever valt bort nationella program av lättja och i stället valt K-IV enbart för att det ligger i Kopparberg. En oro som genom undersökningen visat sig vara obefogad.

I dagsläget är 26 elever inskrivna på K-IV. Ett förhållandevis stort antal i jämförelse med närliggande kommuner.

Drev omkring i stället

Av de inskrivna uppger flera att om inte detta alternativ fanns skulle de inte gå i skolan över huvud taget. Medhåll får de av personalen som innan K-IV såg att flera elever drev omkring i stället för att delta i lektionerna på Lindeskolan.

I och med starten av den nya gymnasieskolan hösten 2011 genomförs flera förändringar. IV-programmet avskaffas och ersättas av fem olika introduktionsprogram.

Om kommunstyrelsen beslutar att fortsätta med K-IV måste planeringen av de nya programmen starta omgående. Samtidigt måste vissa rutiner förbättras och det måste bli tydligare vilken målgrupp som hör hemma på K-IV.

Mer läsning

Annons