Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag jobbar med data"

Att förklara vad det är hon utbildar sig till och vill jobba med är inte det enklaste.
– Jag jobbar med data, säger Madelene Parviainen med ett skratt och lägger på en daladialekt som får en att tänka på filmen ”Masjävlar”.

Annons
Stolt över ursprung. Madelene Parviainen är uppvuxen i Bångbro och hon vill gärna visa att det går att komma någonstans även om man kommer från Kopparberg.

Första gången Madelene Parviainen kom i kontakt med en dator var 1998, då hon flyttade till Linköping för att läsa teknisk fysik på universitetet. Snabbt insåg hon att det här var hennes grej. Visst var det mycket att lära sig, men hon fattade snabbare än sina kurskamrater och fick vara hjälplärare på lektionerna. Madelene bodde i stort sett i skolans datorlabb.

Programmering var det som fascinerade henne, men även att skruva isär datorn för att se vad som fanns inuti.

Resultat direkt– Med en dator kan man göra vad man vill och det är en logisk apparat. Man kan bygga ett program och se om det fungerar direkt. Det är ett verktyg som ger resultat på en gång, förklarar Madelene.

Efter att Madelene hade tagit examen 2004 hamnade hon i Tyskland i ett treårigt projekt om plasmafysik.

– Vi genomförde superdatorsimuleringar av hur plasma, som slungas ut i rymden när stjärnor exploderar och blir supernovor, beter sig och vilken betydelse det har för uppkomsten av kosmisk strålning, förklarar Madelene.

Det var med skräckblandad förtjusning hon kastade sig in i det här arbetet direkt efter skolan. När hon åkte dit kunde hon väldigt lite tyska. Det var inga problem på jobbet, men det var värre att klara vardagen. Det fanns till exempel nästan ingen som pratade engelska på banken. Dessutom var det en kulturchock att komma till det gamla Ruhr-

området.

En lärorik tid– Det var otroligt mycket industrier och städer som hade växt ihop. Det var massor av människor, säger Madelene som tycker att tiden i Tyskland var väldigt lärorik.

– Förutom en massa plasmafysik lärde jag mig lite tyska och väldigt mycket engelska. Jag lärde mig också hur det går till att arbeta som forskare och hur man skriver vetenskapliga artiklar.

Eftersom det är ett smalt område hon sysslar med var det svårt att få jobb när hon kom tillbaka till Sverige. Flyttlasset fick därför gå hem till föräldrarna i Bångbro, där hon bor kvar än i dag.

– Jag är en tacksam inneboende, säger Madelene och skrattar.

2009 började hon på en kompletterande utbildning på Örebro universitet. Ett mastersprogram i robotik. Det handlar om intelligenta system, om att skapa smarta maskiner. Det projektarbete hon avslutar nu handlar i generella drag om att koppla samman enkla sensorer, som mäter olika typer av gaser, med smarta program som på egen hand kan analysera resultaten.

Vad hon ska göra sedan är ännu inte helt klart.

– Jag skulle gärna vilja hålla på med forskning. Jag är nog en akademiker i min själ.

Fördel bo i LjusnarsbergNär hon får frågan om hon kan tänka sig att bo kvar i Ljusnarsberg i framtiden kommer svaret snabbt.

– Varför inte? Det beror naturligtvis på var jag får jobb, men att pendla till Örebro eller Borlänge härifrån fungerar alldeles utmärkt.

Madelene trivs bra här och hon ser många fördelar med att bo i Ljusnarsbergs kommun. Hon erkänner att det delvis beror på att hon har sin familj här, men det finns så mycket annat också. Hon lyfter gärna fram den friska luften och närheten till naturen. Ett lugnare tempo och låga huspriser ser hon också som positiva saker med bygden.

Allt inte positivtMen visst finns det saker som har förändrats åt det negativa hållet, om Madelene jämför Kopparberg nu med det samhälle hon själv växte upp i.

– Det finns färre människor och arbetslösheten är hög. Det är också många affärer som har slagit igen.

Madelene är en av 14 personer som Ljusnarsberg har utsett som ambassadörer och som ska marknadsföra kommunen på ett positivt sätt. När hon fick frågan blev hon först förvånad, men sedan både stolt och glad.

– När jag bodde i Tyskland skröt jag hela tiden om Ljusnarsberg, så det kan jag ju lika gärna fortsätta med.

Madelene vill gärna visa att alla kan ta sig dit de vill, och hon är förvånad över att det finns de som tror att det spelar någon roll var man kommer ifrån.

– Det gäller att ta en chans och se var man hamnar, även om man börjar i Kopparberg.

Mer om Madelene

Namn: Madelene Parviainen

Ålder: 34 år.

Bor: I Bångbro.

Familj: Mamma, pappa och tre systrar.

Gör: Pluggar på Örebro universitet, ett mastersprogram i robotik.

Det visste du inte om Madelene: ”Jag har varit med och spelat SM i softboll, som är en tjejvariant av baseboll. Det var när jag pluggade i Norrköping. Det gick inte särskilt bra för oss, vi tog i alla fall ingen medalj.”

Mer läsning

Annons