Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO tänker inte granska Kronofogden

Kronofogdens hantering av hur fordringsägarna mot Lehoucq fastighetsbolag ersattes ska inte granskas av Justitieombudsmannen, JO.- Väldigt tråkigt, men kommunens fordran på Lehoucq kvarstår, säger Ewa-Leena Johansson (S).

Annons

Det är en långdragen historia där Lehoucq fastighetsbolag, med anläggningen Gillersklack, ursprungligen hade en skuld på 1,2 miljoner kronor till stiftelsen Gillersklack/Ljusnarsbergs kommun.

När bolaget gjorde försäljningar av tillgångar begärdes bolagets tillgångar i kvarstad av stiftelsen för att kommunen ville säkra sin fordran. Efter utmätning mot bolaget hade stiftelsen fortfarande en fordran på 436 000 kronor mot bolaget och våren 2014 överklagade kommunen Kronofogdens hela hantering av ärendet till tingsrätten.

– Får vi inte rätt i tingsrätten tänker vi JO-anmäla Kronofogden, sade Johansson till NA den 5 april 2014.

Och kommunen fick inte rätt i tingsrätten, varför kommunen i oktober JO-anmälde Kronofogden för hur de hade skött, eller enligt kommunen hade misskött, ärendet.

Och nu meddelar JO utan några övriga kommentarer att de inte tänker vidta någon åtgärd med anledning av Ljusnarsbergs kommuns anmälan mot Kronofogden.

Stiftelsen Gillersklack, som kommunen är ägare av, har nu på kontot ungefär 800 000 kronor. Nu ska stiftelsen avvecklas, enligt Johansson.

- I början av nästa år bör vi kunna avveckla stiftelsen och ta ett fullmäktigebeslut om vad vi ska använda pengarna från stiftelsen till. Det ska vara något i intention med den verksamhet som stiftelsen stod för med friluftsliv och friskvård. Men om vi ska använda pengarna till en enskild större investering eller hur det blir får fullmäktige bestämma efter diskussioner.

Men vad sker nu med den fordran ni anser er ha på Lehoucq fastighetsbolag? Tror du att ni någonsin kan få tillbaka de pengarna nu?

- Nej, det är väl knappast troligt tyvärr. Men vår fordran kvarstår, även om stiftelsen avvecklas, säger Johansson.

Ewa-Leena Johansson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Ljusnarsbergs kommun.

Mer om JO

Justitieombudsmannen, JO, eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet, granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete – särskilt sådana lagar som berör enskildas rättigheter och skyldigheter i förhållande till det allmänna.

Källa: jo.se

Mer läsning

Annons