Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan ska prova på livet som gatumusikant i Europa

Skolprojektet blir ett riktigt äventyr för Johan Ericsson. Tillsammans med ytterligare tre medlemmar i bandet Travelin band ska han prova på att leva som gatumusikant i Europa.

Annons
Provar livet på gatan. Bemöts gatumusikanter på olika sätt i olika delar av Europa. Det ska Johan Ericsson ta reda på under en två veckor lång resa i musiken tecken.Bild: annika nygren-berg

Kopparbergskillen Johan Ericsson går sista året på Rythmus musikgymnasium i Stockholm. Innan skolan är slut ska eleverna göra ett skolprojekt. För de flesta på ett musikgymnasium innebär det en skivinspelning. Men inte för Johan.

– Jag fick en idé om att åka ut och spela musik på gatorna i Europa, och tre andra hängde på, berättar han.

– Vi blev Travelin band, efter en låt av Creedence.

På torsdag drar de söder-ut med siktet inställt på 14 dagars musicerande. Första stoppet blir Hamburg och därefter väntar ytterligare en tysk ort som heter Bremerhaven. Där får de bo hos vänner med Kopparbergsanknytning.

– Vi har en liten budget och vi har bunkrat upp med en hel del konserver. Men tanken är att vi ska kunna spela ihop till mat för dagen.

Vart färden går efter det andra stoppet är oklart. Det får tiden utvisa.

Beredda spela för mat

– Vi vill inte begränsa oss med en färdig resrutt. Ambitionen är att antingen besöka Holland eller Tjeckien. Helst båda länderna, men hur det blir beror på både tid och pengar.

Gänget kommer att spela på gator och torg, och kanske även en och annan pub om allt går som planerat.

– På en pub kanske vi kan få mat som gage. Allt är välkommet.

Grundtanken med hela projektet är att jämföra hur gatumusikanter blir bemötta i olika städer och länder. För att få något att jämföra med har de noga granskat gatumusiken i Sverige genom tiderna.

De fyra musikerna kommer att åka bil till de olika städerna. En lite bil med takbox, så förstärkare och stora trumset får stanna hemma.

– Det blir en akustisk sättning med dragspel, gitarr, bas och trumma.

Travelin bands resa kommer att kunna följas via den blogg de startat, www.travelinband.blogg.se. Där kommer filmer och andra uppdateringar att publiceras kontinuerligt.

– Vi planerar också att läsarna ska kunna ge oss uppdrag som vi ska utföra i de städer vi besöker. Men vi tar inte emot vilka uppdrag som helst, säger Johan och ler.

Mer läsning

Annons