Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julmat även för allergiker

Köttbullar, prinskorv, potatisgratäng och leverpastej. Julbordet står dukat i församlingshemmet. Det här är ett julbord för alla människor, även de med mat-allergier.

Annons
Ett julbord för alla. Astma och allergiföreningen i Bergslagen har dukat fram. Liam Olofsson är en av matgästerna som förser sig av allt det goda som bjuds.

Glutenfritt, fritt från ägg, fisk, skaldjur och mjölk. I dag ska alla kunna förse sig av mat från julbordet utan att känna oro för konsekvenser efteråt på grund av mat-allergier.

– Det här är ett väldigt bra initiativ. Att kunna äta julbord utanför hemmet och ändå känna trygghet, säger Eva Rüdén.

Eva har åkt hit från Örebro i sällskap med Monika Olofsson för att äta jullunchen hos Bergslagens astma och allergiförening.

Elsie Norman och Per Eklund har åkt från grannkommunen Hällefors i samma ärende.

– Som allergiker måste man alltid läsa innehållsförteckningen på varorna man köper, säger Elsie.

För den som idag ändå vill dubbelkontrollera råvaror och ingredienser finns samtliga förpackningar från julbordets godsaker sparade i ett rum intill.

– Det är första gången vi arrangerar julbuffé så här i astma och allergiföreningen. Idén fick jag från en påskbuffé i Ängelholm, berättar Anna-Lena Didic.

Förutom det stora julbordet finns mat på två bord till, med mjölkprodukter och mjölkfritt. Med jullunchen så bjuds det även på musik, julmarknad och pyssel.

Mer läsning

Annons