Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp mot klockanmed trasig maskin

Slalombacken i Gillersklack norr om Kopparberg har fortfarande inte öppnat för säsongen. Backen kan inte prepareras eftersom en av pistmaskinerna gått sönder.

Annons

– Vi jobbar så gott vi kan för att kunna öppna backen till nyår, säger Carina Henriksson, som jobbar vid fritidsanläggningen. Det börjar bli bråttom eftersom vi har snögaranti från 1 januari.

Gillersklack är fullbokat till årsskiftet. Snögarantin innebär att de som beställt stugor kan kräva pengarna tillbaka om det inte går att åka i slalombacken.

Den stora pistmaskinen

– Det är den stora pistmaskinen som gått sönder, säger Carina Henriksson. Den lilla pistmaskinen är hel, men den klarar inte att preparera hela backen.

Förra säsongen öppnades skidbacken den 28 december. För några veckor sedan fanns det hopp om att det skulle kunna bli en rekordtidig säsongspremiär.

En meter snö krävs

Men vädret satte dock stopp för en rekordtidig premiär. Lagret av natursnö var inte tillräckligt tjockt. Natursnölagret var 30 centimeter tjockt. För att kunna preparera en slalombacke krävs det en meter tjockt snölager. Sedan dess har det tillverkats konstgjord snö med snökanon.

– Nu har vi tillräckligt med snö, säger Carina Henriksson. Men problemet är att vi inte kan köra ut den snö som ligger i högar så länge pistmaskinen inte går att använda.

Personalen vid slalombacken hoppas att snön ska vara på plats i backen till slutet av veckan.

Mer läsning

Annons