Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för bygge av lakvattendamm

Det läcker ut lakvatten från avfallsanläggningen i Skäret i Kopparberg. Det ska nu åtgärdas.

Annons

Läckande lakvatten från tippen är inte bra. Nu har miljökontoret gett klartecken till att dra igång bygget för att stoppa problemet.

Åtgärden handlar om att anlägga en kompletterande lakvattendamm nedanför den befintliga. Detta för att fånga upp det läckage som har visat sig finns på anläggningen.

Den nuvarande dammen består av jord- och lermassor. Den är inte tätad. Därför kommer man även att lägga ut dräneringsrör längs hela nuvarande dammens vall, för att fånga upp eventuella framtida läckage.

Den nya kompletterande dammen tätas. Dessutom ska den utrustas med breddavlopp som leder vidare till avloppsreningsverket.

Storleken på den kompletterande lakvattendammen mäter ungefär femton gånger trettio meter, alltså 450 kvadratmeter.

Det är Bergslagens kommunalteknik som utför arbetena, medan miljökontoret godkänner ritningarna innan man skrider till verket så att allt blir miljöriktigt. Något godkännande om vattenverksamhet från länsstyrelsen behövs ej, då detta arbete bedöms ingå i det befintliga tillståndet.

Planen är att göra klart den nya dammen i sommar eller senast under hösten. Miljökontoret har påpekat att det bör ske så snart som möjligt.

Mer läsning

Annons