Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med pengartill Bergskraft 11-13

Vid årsskiftet löpte projektet Bergskraft Bergslagen ut. Sedan dess har framtiden varit osäker. Men nu är det klart med finansiering av en fortsatt satsning: Bergskraft 11-13.

Annons

– Det var ett mycket glädjande besked, säger projektets Gunilla Pöchhacker.

Förra året uppmanade finansiärerna till en fortsättning och Ljusnarsbergs kommun påbörjade processen med att ansöka om ett nytt treårigt projekt, Bergskraft 11-13.

Femtio kommuner bjöds in att delta. Askersund, Filipstad, Hällefors, Nora, Lindesberg, Ljusnarsberg, Ludvika, Skinnskatteberg, Norberg, och Kumla valde att hoppa på tåget.

Tillsammans med Regionförbunden i Dalarna, Värmland och Örebro samt länsstyrelsen Västmanland, Bergslagens Sparbanksstiftelse, Örebro Universitet och arbetsförmedlingarna i Lindesberg, Fagersta och Ludvika finansierar de projektet med 18,2 miljoner kronor av den totala budgeten på 30,2 miljoner.

Partnerskapet Östra Mellansverige har beviljat Ljusnarsbergs kommuns ansökan om stöd med 12,1 miljoner kronor till projektet.

Projektets syfte är att skapa en hållbar och långsiktig tillväxt genom nya arbetstillfällen inom regionens bergsbruk och relaterade miljöarbeten. Det ska också arbeta för att öka samarbetet mellan näringslivet och de offentliga aktörerna så att de positiva effekterna av återstartande gruvor kan maximeras för samhället.

Detta ska bland annat göras genom att anordna flera möten och aktiva samarbeten med olika aktörer för det nya bergsbruket. Starten av dessa möten var Gruv+ 2011 i Grängesberg, som gick av stapeln i mars med över 200 deltagare.

– I och med att flera gruvor i regionen är på väg att öppnas igen kan vi arbeta på ett helt annat sätt. Projektet ligger helt rätt i tiden, konstaterar Gunilla Pöchhacker.

Mer läsning

Annons