Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen driver fråga om boende till domstol

Vem ska avgöra om ett boende är lämpligt för en handikappad person? Ska avgörandet ske i den enskilda kommunens socialförvaltning eller ska det ske i domstol? Den frågan vill Ljusnarsbergs kommun ha svar på och driver nu ett sådant ärende till högsta instans.

Annons

– Från början handlade det inte så mycket om principerna, utan om att vi ansåg att den aktuella personen kunde få lika god omvårdnad i Ljusnarsberg som i den kommun hon är placerad i nu, säger Ingemar Javinder, ordförande i sociala utskottet.

Vårdtagaren har sedan många år bott i olika boenden utanför Ljusnarsbergs kommun. Nu senast i ett boende som drivs av en privat stiftelse. Och där vill hon stanna.

Likvärdigt

Ljusnarsbergs kommun anser att de sedan något år tillbaka kan erbjuda ett likvärdigt boende i kommunal regi på hemmaplan.

Därför ville socialförvaltningen säga upp det nuvarande boendet och flytta hem vårdtagaren. Hon överklagade dock beslutet.

I lägre instanser har domstolarna inte heller misstrott kommunen om kvalitén på den erbjudna omsorgen, men dömer till vårdtagarens förmån av medicinska skäl.

Handlar om ekonomi

– Naturligtvis handlar det om ekonomi, så var det också från början. Men viktigast nu är att reda ut var beslutet ska fattas, säger Ingemar Javinder.

Han anser att kommunerna själva måste kunna avgöra om ett boende är lämpligt eller ej.

– Det är förvånande att det inte är så. Nu får vi saken prövad så vi vet var vi står.

Förlorar kontrollen

Om det blir så att Högsta Förvaltningsdomstolen går på vårdtagarens argument, så förlorar kommunen kontrollen över kostnaden inte bara i det enskilda fallet.

En sådan dom sätter riktlinjer för andra, liknande ärenden misstänker Ingemar Javinder. En sak som i så fall berör alla kommuner.

– Då är kommunerna i händerna på boendena och deras prissättning.

Kommunens överklagande av Kammarrättens dom har precis nått Högsta Förvaltningsdomstolen.

Där kan det dröja flera månader innan kommunen ens får besked om ärendet ska tas upp till prövning eller ej.

Mer läsning

Annons