Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen går troligen plus

Ljusnarsbergs kommun ser ut att göra ett överskott för 2010 på drygt 7,7 miljoner kronor. Jämfört med budget är det cirka sex miljoner kronor bättre.

Annons

– Bokslutet är inte helt klart, säger kommunens ekonomichef Bo Wallströmer. Det kan komma att ändras med 300 000 kronor åt endera hållet. Osäkerheten beror på kundfordringar och osäkra fordringar.

En bidragande orsak till resultatet är att verksamhetens intäkter blivit betydligt större jämfört med budget. Samtidigt har kostnaderna inte skenat iväg utan hållit sig på en rimlig nivå.

– Verksamhetens kostnader har blivit 2,6 miljoner kronor dyrare jämfört med budget, säger ekonomichefen. Skatteintäkterna däremot har blivit fyra miljoner kronor bättre än budget.

Stort överskott

Noterbart i övrigt är att allmänna utskottet redovisar ett stort överskott. Däremot är det fortsatt kämpigt för kostverksamheten. Socialförvaltningen har nästan gått ihop.

– Det tycker jag är hyggligt, säger Bo Wallströmer. Sorgebarnet är hemtjänsten och Treskillingen som gått med ett underskott på nästan 2,7 miljoner kronor.

Bildningsutskottet gör ett överskott på 163 000 kronor. Förskoleverksamheten har gått ihop. Men fritidsverksamheten går minus med en miljon kronor.

– Det måste vi onekligen titta på. Jag vet inte om man fått ordning på bemanningen i tid. Det kan vara så och i så fall är det en förklaring till minussiffrorna.

Tappade 124 personer

Under förra året tappade Ljusnarsbergs kommun 124 personer. Det är den tredje största minskningen i Sverige. Befolkningsminskningen motsvarar minskade skatteintäkter och statsbidrag med cirka 5,3 miljoner kronor.

– Lite glädjande är att antalet födda barn har ökat på senare år, säger ekonomichefen. I fjol föddes 36 barn, vilket är elva fler än 2009. Hittills i år har nio barn fötts och dessutom har några småbarnsfamiljer flyttat hit sedan årsskiftet.

Mer läsning

Annons