Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen gör rekordresultat

Ljusnarsbergs kommun redovisar ett överskott på nästan 18,8 miljoner kronor för år 2013. Det är över 14 miljoner kronor bättre än budgeterat. Pengarna ska användas till investeringar.

Annons
– En god ekonomi är en förutsättning för att klara investeringarna vi har framför oss, säger Ewa-Leena Johansson (S).

– Det goda resultatet ger stabilitet för verksamheterna och vi har dessutom mycket stora investeringsbehov i framtiden i kommunen, kommenterar Ewa-Leena Johansson (S), ordförande i kommunstyrelsen, resultatet för kommunen år 2013.

Det handlar om ett beräknat investeringsbehov på mellan 200-330 miljoner kronor de närmaste 10-20 åren. Kommunen arbetar redan nu med förberedelser för att klara dessa framtida investeringar.

– Vi vet att vi har stora investeringsåtaganden i framtiden för allmännyttan. Det är ledningar, vatten, avlopp och ett allmänt stort underhållsbehov i våra fastigheter.

– Vi ser just nu också över vilka investeringar vi ska göra i Ljusnarshallen och i skolans mottagningskök och matsal där.

Underhåll i vägnätet ingår också som en stor kostnadspost framöver.

En redan klubbad stor investering är renovering och ombyggnad av kommunens centralkök. Detta jobb ska ske nu i sommar och har en budget på 16,5 miljoner kronor.

– Investeringen i centralköket behöver vi nu inte låna några pengar till. Tack vare bra resultat så klarar vi den kostnaden med de medel vi redan har i kommunkassan.

Politikerna har medvetet tagit ett politiskt beslut om att höja kommunens årliga resultat framöver. Detta för att klara framtida kostnader i investeringar samt pensionsåtaganden. En arbetsgrupp jobbar med frågan och målet är att kommunen varje år gör ett överskott på mellan 10-15 miljoner kronor.

Ytterligare ett prioriterat område för investeringar just nu är skolan, bedömer Ewa-Leena Johansson.

– Vi når inte riktigt upp till de resultat vi önskar vad gäller skolan. Vi har tillsatt en arbetsgrupp, bestående av både politiker och folk som jobbar i skolverksamheten, som ska presentera ett förslag på åtgärder för att höja resultatet i skolan.

– Detta förslag kommer att innebära ökade kostnader för skolan. Vi utreder också förutsättningarna för att starta en kulturskola.

Anledningen till kommunens höga överskott förra året beror på flera orsaker. Bland annat fick kommunen en återbetalning på inbetalda försäkringspengar, så kallade AFA-pengar, på 4,5 miljoner kronor. Högre skatteintäkter än beräknat har också betydelse.

– Vi har dessutom allmänt jobbat med återhållsamhet i verksamheten.

Från den 1 januari 2014 är reglerna kring det statliga utjämningssystemet reviderat och förändrat. Det kommer att märkas i Ljusnarsberg som beräknas få ytterligare 11 miljoner kronor i utjämningsbidrag från och med i år.

Mer läsning

Annons