Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen JO-anmäler Kronofogden

Kronofogdens hantering av hur fordringsägarna mot Lehoucq fastighetsbolag har ersatts anmäls nu till justitieombudsmannen, JO, av kommunalråd Ewa-Leena Johansson (S).

Annons

– Kronofogden har brustit i hur de skött detta ärende. Och det är skattepengar det handlar om, säger Johansson.

Det är en långdragen historia där Lehouqc fastighetsbolag, med anläggningen Gillersklack, ursprungligen hade en skuld på 1,2 miljoner kronor till stiftelsen Gillersklack/Ljusnarsbergs kommun. När bolaget gjorde försäljningar av tillgångar begärdes bolagets tillgångar i kvarstad av stiftelsen för att stiftelsen ville säkra sin fordran. Efter utmätning mot bolaget hade stiftelsen fortfarande en fordran på 436 000 kronor mot bolaget och våren 2014 överklagade kommunen Kronofogdens hela hantering av ärendet till tingsrätten.

– Får vi inte rätt i tingsrätten tänker vi JO-anmäla Kronofogden, sade Johansson till NA den 5 april 2014.

Och kommunen fick inte rätt i tingsrätten varför kommunen, genom Johansson, nu anmäler Kronofogden till JO. Kommunen menar att pengar har undanhållits fordringsägarna genom ett skenavtal där tillgångar i bolaget sålts till ett annat bolag med samma ägare.

– Kronofogden har aldrig bemött våra påståenden om skenavtal utan enbart hänvisat till datumet på köpekontraktet.

Från kommunens/stiftelsens sida anses datumet i köpekontraktet, där tillgångar såldes mellan bolagen, vara felaktig och kommunen hävdar att hela köpekontraktet är en efterhandskonstruktion för att ägarna skulle slippa undan skyldigheten att betala av sina skulder.

Stiftelsen Gillersklack, med tillgångar på nära 1 miljon kronor, planeras att avvecklas under år 2015. Pengarna är tänkt att användas för satsningar på kommunborna i linje med stiftelsens intentioner, till exempel friluftsliv, hälsa och friskvård.

Mer läsning

Annons