Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kritiseras för sin handläggning

Kommunens kritiseras av Ivo för redovisningen av hur handläggning av försörjningsstöd går till. Detta efter en anmälan.

Annons

En privatperson har anmält Ljusnarsbergs kommun i fråga om handläggning av försörjningsstöd. Personen upplever sig illa bemött. Med anledning av detta begärde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i slutet av januari att nämnden i kommunen som handlägger försörjningsstöd ska redovisa på en rad punkter hur ärenden hanteras. Ivo påpekar bland annat att klagomål och synpunkter ska tas emot och utredas samt att bemötande sker på ett respektfullt sätt.

Kommunens sociala utskott konstaterar i sin redovisning att man brustit i att handlägga akuta ansökningar, som borde ha handlagts omgående. Man redogör för hur hanteringen bör gå till, men nämner också att personal som i dag arbetar med försörjningsstöd är relativt nya på sina tjänster. En genomgång av riktlinjer för arbetet ska ske under året.

Ivo anser att kommunens redovisning visserligen anger hur handläggningen ska gå till utifrån gällande lagar och förordningar, men det uppges inte hur man säkerställer att detta verkligen sker. Därför anser Ivo att redovisningen är bristfällig. Ivo avslutar det aktuella ärendet, men kommer att följa upp bristerna i kommunens handläggning av ekonomiskt bistånd.

Mer läsning

Annons