Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen mot miljonöverskott

Kommunens ekonomiska prognos ser forsatt bra ut. Några sötebrödsdagar är det dock inte tal om. Mycket arbete återstår för att försöka få ner kostnaderna ytterligare.

Annons

Enligt den senaste prognosen blir kommunens resultat för 2010 plus 5,5 miljoner. Det som hjälpt upp resultatet är dock de tillfälliga statsbidragen med anledning av finanskrisen.

Verksamheternas senaste prognos visar dock fortsatta minussiffror, sammanlagt drygt 2,4 miljoner.

Personalkostnader

Av de tre utskotten är det bara allmänna utskottet som visar positiva siffror. Sociala utskottet har ett minus på 1,2 miljoner och bildningsutskottet ett minus på 0,5 miljoner.

Orsaken till sociala utskottets minusiffror är bland annat att hemtjänsten och Treskillingen haft större personalkostnader än beräknat. Dessutom tillkommer även kostnader för kravet på ökad bemanning med anledning av brandsäkerheten vid evakueringsboendet på Treskillingen.

Lägre försörjningsstöd

Arbetet med att få ner kostnaderna pågår. Det nya projektet där Samhall tagit över tvätten och större delen matdistributionen är en del av det arbetet.

Positivt är att kostnaden för försörjningsstöd minskat med mer än 400 000 kronor, jämfört med samma period förra året.

Friskolor kostarVad gäller bildningsutskottet beror minussiffrorna bland annat på att allt fler barn flyttat till Löa friskola och fortsatta extra kostnader på grund av långa uppsägningstider av personal.

Från och med september ska alla personalminskningar inom förskola och skola ha gett ekonomisk effekt.

För att få ordning på bildningsutskottets budget krävs bland annat att processen med att slå ihop förskolorna i Kopparberg kommer igång så snart som möjligt.

Mer läsning

Annons