Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen startar ny utredning

Från kommunens sida är de väl medvetna om problemet. På förslag finns därför att återigen utreda behovet, och utifrån det försöka lösa situationen.

Annons

Christina Norgren är inte ensam om att ha det här problemet. Det tror varken Gert Stark (S), ordförande i bildninsgutskottet eller bildningschefen Anders Nordlund. Propåer har bland annat kommit från Kopparbergs bryggeri, vars personal ofta jobbar skift.

– Barnomsorgen är till för att folk ska kunna arbeta. Vi måste försöka hitta en bra form och en ekonomisk lösning på det här, säger Anders Nordlund.

Vidare berättar han att barnomsorg på kvällar redan finns planerat i budgeten för 2012. Dock är ingen särskild summa avsatt ännu eftersom behovet ännu inte är utrett.

Det finns ingen lag som säger att kommunen måste tillhandahålla barnomsorg på obekväm arbetstid. Det är upp till varje enskild kommun att fatta egna beslut i frågan.

– För den enskilda individen blir det här självklart ett problem. Den form av kvällsbarnomsorg vi tidigare provade fungerade inte och är därför inte något alternativ. Nu gör vi ett nytt försök att hitta en lösning, säger Gert Stark.

Christinas fall lösts tillfälligt genom socialtjänstens försorg men det ör inte rätt väg att gå. Generellt sett är det inte den instansen sak att tillgodose behovet av barnomsorg. I Christinas fall valde de dock att bevilja stöd eftersom hon annars skulle tvingas säga upp sig och bli arbetslös. Det skulle sannolikt innebära att hon inte klarade sin försörjning och tvingades söka försörjningsstöd.

– Barnomsorg är bildningsförvaltningens ansvar, säger Anders Nordlund.

Under veckan ska frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid diskuteras i bildingsutskottet.

Mer läsning

Annons