Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tar emotensamkommande barn

Kommunstyrelsen i Ljusnarsberg ställer sig positiv till att ta emot ensamkommande barn och ungdomar. Kommunfullmäktige kommer att fatta det slutgiltiga beslutet den 16 december.

Annons

– Nu tittar vi på var det finns lämpliga lokaler, säger socialchef Charlotte Dahlbom. Det finns flera alternativ. Bland annat har vi två förskolor som vi snart ska lämna.

Tanken är att 15 ungdomar mellan 13 och 17 år ska tas om hand. Det handlar både om asylsökande och ungdomar med uppehållstillstånd. De flesta är närmare 17 år och pojkar. Ungdomarna kommer i huvudsak från Afganistan, Somalia och Ryssland.

– Vi har pratat med Migrationsverket, säger socialchefen. Vi får en halv miljon kronor i grundersättning. Sedan tillkommer en dygnsersättning. Vi har räknat på intäkter och kostnader. Det finns dock en osäkerhet kring hyran.

Socialchefen tror inte att det här är en dålig affär för kommunen. Utan i stället tvärtom. Bland annat kommer mottagningen att skapa ett antal arbetstillfällen.

– Jag tror inte vi behöver känna någon oro, säger kommunchef Tommy Larserö. De ekonomiska villkoren är generösa. Men samtidigt ska vi ha klart för oss att det inte är helt problemfritt att ta emot ensamkommande barn.

När kommunstyrelsen diskuterade frågan påpekade Ingemar Javinder (S) att kommunen så tidigt som möjligt måste kontakta grannar till boendet.

– Det vi vet var ungdomarna ska bo gäller det att förankra det här på ett bra sätt, säger han.

De äldre ungdomarna kommer först att få en intensivperiod i svenska. Sedan kommer de att få gå introduktionsprogrammet vid Lindeskolan.

– Vi kommer alltid att ha tre asylsökande ungdomar, säger bildningschef Anders Nordlund. Därför måste vi ha en organisation i Kopparberg för introduktion. Jag tror vi kommer att behöva förstärka den verksamhet vi har i dag.

Tanken är det planerade boendet ska kunna öppnas under det andra kvartalet 2011.

Mer läsning

Annons