Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens kamp för delat ansvar bär frukt

Ljusnarsbergs kommun har varit drivande i frågan om en rättvisare ansvarsfördelning över asylmottagandet mellan Sveriges kommuner. Nu ser deras kamp ut att ge resultat. – Det här är ett steg i rätt riktning, säger Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd.

Annons
Asylboende. – Det är orättvist när en kommun åläggs större ansvar än andra, säger Ewa-Leena Johansson (S) kommunalråd.

Tidigare i veckan skrev NA om Migrationsverkets nya upphandling av tillfälliga asylboenden och hur kommuner som idag tar emot en högre andel asylsökande har tilldelats en särskild beräkningsmodell som ska jämna ut ansvaret.

En modell som Ljusnarsbergs kommunalråd välkomnar.

– Tanken är att vi som redan tar en stor del av ansvaret ska vara lågt prioriterade i den här upphandlingen, säger Ewa-Leena Johansson.

14 kommuner, däribland Ljusnarsberg och Hällefors, har i beräkningsmodellen fått ett fiktivt ekonomiskt påslag som ska påverka rangordningslistan så att de hamnar längre ned.

– Kan man lätta lite på trycket så tycker vi att det är jättebra, säger Ewa-Leena Johansson som anser att det system som gällt hittills varit orättvist.

– Det är orimligt att vi, som en av Sveriges minsta kommuner, tar emot bland den högsta andelen asylsökande, säger hon.

Enligt Migrationsverket tar Ljusnarsberg idag emot 105 asylsökande per 1 000 invånare, Hällefors 88 asylsökande per 1 000 invånare. Migrationsverket har nu satt upp ett riktmärke om 52 asylsökande per 1 000 invånare i en kommun.

– Jag tycker inte att man ska snöa in sig på några exakta siffror, säger Ewa-Leena Johansson och förklarar att problemet i Ljusnarsberg snarare är att en så hög andel av de asylsökande som kommit dit är barn.

– Vi har inte plats på skolor och förskolor för alla, det är där vi behöver hjälp och resurser.

Men samtidigt som

Migrationsverket använder detta nya system för att minska pressen på de kommuner som idag tar störts ansvar flaggar de för att det i slutändan är behovet som styr.

”Kommer många nya asylsökande till Sverige framöver så kan vi behöva alla tillfälliga asylboenden även i dessa kommuner”, säger Magnus Rodin, chef för Migrationsverkets region Mitt, i ett pressmeddelande.

Ewa-Leena Johansson är inte heller övertygad om att det nya systemet kommer att fungera.

– Jag tror säkert att några kommer att överklaga för att få detta prövat juridiskt. Det är goda intentioner, sen får vi se om det håller, säger hon.

I stort är hon trots

det försiktigt optimistisk inför Migrationsverkets försök att jämna ut ansvaret.

– Det är jättebra att de har lyssnat och jag hoppas att vi kan fortsätta ha den här dialogen med varandra, säger Ewa-Leena Johansson.

Mer läsning

Annons