Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komposterare får tre alternativ

Nu ska ljusnarsbergarna ges möjlighet att bli mer miljövänliga. Om ett par månader införs sortering av komposterbart hushållsavfall i kommunen. Först ut är drygt 500 villaägare.

Annons

Sedan tidigare finns möjligheten att få sitt komposterbara avfall hämtat i Lindesbergs och Nora kommun. Under våren införs systemet även i Ljusnarsberg kommun.

Hushållen kommer att få tre alternativ att välja bland. Det första är hemkompostering, vilket innebär att hushållet tar han om sin egen kompostering i en egen kompost. Det som inte går att kompostera läggs som vanligt i den gröna soptunnan.

Alternativ två är att få det komposterbara materialet hämtat. De som ansluter sig till detta alternativ kommer att få två sopkärl – ett grönt för brännbara sopor och ett brunt för komposterbart avfall.

Högre taxa

Den som inte kan eller vill sortera det komposterbara avfallet kan välja att ha det som i dag – att alla sopor läggs i en och samma tunna. Något som dock innebär en högre avfallstaxa. För de övriga abonnemangen kommer taxan att vara oförändrad.

– Ju mer arbete man själv lägger ner desto lägre taxa, säger Ann-Louise Hedlund, avfallstekniker vid Bergslagens kommunalteknik.

Jordförbättring

Det komposterbara avfallet ska köras till Atleverket i Örebro där det komposteras. Slutresultatet blir ett jordförbättringsmedel som kan användas i trädgårdar och på åkrar och bidrar till en minskad användning av konstgödsel.

Två dagar per vecka fram till vecka 14 kommer Ann-Louise Hedlund att finnas i Galleri Blå Soffan, under Ica, för att visa upp kärlen och berätta mer om de olika abonnemangstyperna.

Mer läsning

Annons