Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurshot motKlacken kvarstår

Konkurshotet mot bolaget Transtravel, som driver skidanläggningen Gillersklack norr om Kopparberg, kvarstår. Örebro tingsrätt behandlade Skatteverkets konkursansökan mot bolaget i går. Tingsrätten kommer att meddela om det blir konkurs eller inte på onsdag nästa vecka.

Annons

– Det är ett ovanligt ärende, vilket gör att det får ta lite tid med ett beslut, säger rådman Robert Östberg.

Stefaan Lehoucq, som äger det konkurshotade bolaget, var inte närvarande. Han hade heller ingen företrädare på plats. Lehoucq ville flytta konkursförhandlingen till annan tidpunkt. Men Örebro tingsrätt sade nej.

I ett yttrande till tingsrätten hade han meddelat att han inte tycker Örebro tingsrätt är rätt forum för denna konkursansökan.

– Däremot säger han ingenting i själva saken, säger rådmannen.

Transtravel är ett dotterbolag till bolaget Klacken, som har sitt säte i Belgien. Enligt den utredning Skatteverket gjort finns ingen annan koppling till Belgien än att moderlaget har sitt säte där. Det finns inga räkenskaper där sedan inkomståret 2007.

– Driftstället är i Sverige, samtliga tillgångar finns här och ägarens hemvist är här även om han inte är folkbokförd i Sverige, säger Lisa Winge, jurist vid Skatteverket i Örebro.

Därför menar Skatteverket att Örebro tingsrätt ska handlägga ärendet. Tingsrätten har samma uppfattning.

I samband med konkursförhandlingen berättade Lisa Winge att Transtravel har skulder på drygt 1,9 miljoner kronor.

– Det handlar om löpande moms sedan december 2007 och arbetsgivaravgifter sedan augusti 2008, säger juristen. De tillgångar som ägaren har finns i hans fastighetsbolag.

Enligt en anställd vid Gillersklack befinner sig företagets ägare i Belgien sedan en tid. Det är inget sagt om när han kommer att återvända till Kopparberg.

– Vi har öppet som vanligt, säger den anställda.

Stefaan Lehoucq har inte varit anträffbar för en kommentar.

Ingvar Svensson

0581-844 05

[email protected]

Mer läsning

Annons