Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att laga barnmat

Finns det små barn i familjen så är det lätt att fastnai korv- och fiskpinnarträsket. För att råda bot på det åker Barbro Karlsson ut till föräldragrupper och håller matlagningskurs.

Annons
Långbord. Vid två tillfällen hålls en matlagningskurs för familjer med småbarn i församlingshemmet i Kopparberg. När maten är klar äter alla gemensamt.

Det doftar gott från köket och långbordet håller på att dukas.

Tomas Jäderblom är en av sex föräldrar som deltar i matlagningskursen för småbarnsfamiljer i Svenska kyrkans församlingshem där familjecentralen huserar.

– Det är en jättebra idé, tycker han.

I en barnstol intill köksbänken sitter dottern Märta och tittar på. Men nu har hon tröttnat och Tomas går och sätter sig på golvet och leker med henne i stället.

Nalin och Basem Murad har några frågor omkring receptet och tar en pratstund med kursledaren Barbro Karlsson. De har ganska nyligen kommit från Syrien och hänger inte med på alla nya uttryck.

De pratar om olikheterna i mathållningen och konstaterar att syrianer äter mycket mer grönsaker.

– Att ha sås till maten är nog typiskt för Sverige. Och så använder vi ofta grädde i maten, även om det inte är så hälsosamt att ha det för ofta, säger Barbro Karlsson.

Hon jobbar för Örebro läns idrottsförbund. Förbundet har ett uppdrag att jobba med folkhälsofrågor och där ingår mat och fysisk aktivitet.

– Jag föreläser och håller kurser för att inspirera och öka kunskapen om mat. Jag åker på efterfrågan och de är på hugget här i Kopparberg, säger hon.

Matlagningskursen på familjecentralen är i två delar. Det första tillfället var i onsdags och nästa är kommande onsdag.

– Den kvällen ska jag också ha föreläsning för föräldrar med barn i skolåldern. Det handlar om fysisk aktivitet, mat och sömn.

Vad är bra mat för familjer med småbarn?

–  Det ska gå snabbt att laga, ha stort innehåll av vitaminer och vara varierat. Kokt mat är bättre för små barn än stekt. Att ge barnen en bred matrepertoar gynnar dem i framtiden.

– Men det är inte så lätt, det tar tid att lära sig att uppskatta nya smaker. Ungefär 20 gånger behövs för att lära sig en ny smak.

Just den här dagen har familjerna lagat fisksoppa, där enkelheten ligger i att man utgått från en färdig soppa och lagt till en del ingredienser.

Dessutom står kokt kyckling och en vegetarisk lasagne på bordet. Och så en sallad med rå blomkål, rödlök och babyspenat.

–Jag vill inspirera föräldrar att använda livsmedel på nya sätt. Till exempel blomkål. Den kan vara rå, kokt eller så kan man göra mos av den, säger Barbro Karlsson.

Till nästa kurstillfälle har hon fått önskemål om mer vegetariskt.

– Det blir jag väldigt glad över.

Mer läsning

Annons