Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstklubben går mot ny framtid

Ny ordförande och nystart. Ljusnarsbergs konstklubb tar nya tag. Men det var nära att föreningen gick i graven.

Annons
En nystart. Monika Käller tar över ordförandeklubban efter Wicken von Post i Ljusnarsbergs konstklubb som lämnar styrelsen.

En krisartad situation uppstod i höstas. Flera i konstklubbens styrelse aviserade sin avgång, några ersättare fanns inte.

Wicken von Post kallade som ordförande till ett medlemsmöte för att diskutera framtiden. Nio medlemmar av över 90 kom.

– Vi står utan valberedning och medlemmar som inte ställer upp. Vad gör man? Vi måste ställa saker på sin spets, säger Wicken von Post.

Om engagemanget inte är större måste diskussionen om en nedläggning diskuteras anser hon. Själv kände hon att det var dags att avgå.

Monika Käller klev fram. Hon var beredd att axla ordförandeskapet. Klubben lyckades också skaka fram en ny styrelse.

Wicken von Post har varit med i föreningen sedan mitten av 90-talet. Hon blev ordförande första gången 1996 och har sedan dess suttit med i alla styrelser på olika uppdrag. Sedan fyra år tillbaka har hon åter fattat klubban.

Nu sätter hon punkt.

– Jag har gjort mitt. Men det har varit en fantastisk tid. Roligt med många viljor och mycket kraft. Men här har också funnits uppgivenhet och trassel. På senare tid har en trötthet kunna skönjas i styrelsen.

Galleriet Blå soffan som föreningen driver har stor betydelse för verksamheten anser Wicken von Post. Liksom konstrundan Kulturglimtar som sedan några år tillbaka arrangeras varje sommar.

– Förhoppningen har varit att genom utställningar få in konstnärer utifrån, som befruktar, inspirerar och utvecklar skapandet lokalt.

Genom Kulturglimtar får de lokala krafterna möjlighet att visa sig och stå i centrum, som är ett mål i föreningens verkssamhet.

Nu går Wicken von Post vidare som ordförande i Örebrodistriktet för Sveriges konstföreningar. Medlemsskapet i Ljusnarsbergs konstklubb är självklart även i fortsättningen.

Ordförandeklubban har Monika Käller fattat. Att det är frågan om en nystart håller hon med om. Nu följer en övergångstid där idéer och funderingar inför framtiden ska diskuteras.

– Styrelsen har bara haft ett konstituerande möte än, säger Monika Käller.

Förändringstankar finns men vad dessa består av vill hon inte gå in på.

– Vi får ta små steg i taget. Men visst känns det spännande.

Monika Käller har sina rötter i trakterna kring Ljusnarsberg. Hon har bott under många år i Tyskland och jobbat som högskollärare i ämnena film, bild och information. I sin ryggsäck har hon även studier i konst och konsthistoria.

Övriga i styrelsen är: Margareta Hildebrandt, Marianne van der Zand, Ludmyla Kosma, Roland Lager, Minna Roselli och Henrik Cygler.

Mer läsning

Annons