Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnärer ska lockasatt flytta till Kopparberg

Stiftelsen kulturcentrum Kopparberg får 50 000 kronor i bidrag från Leader Bergslagen till en förstudie.

Annons

Målet är att locka fler konstnärer, kulturutövare och konsthantverkare att bosätta sig i Kopparberg.

– Förhoppningen är att kunna dra i gång ett mycket större projekt på sikt. Det kräver ett omfattande utredningsarbete, säger Ulf Hilding i arbetsgruppen som formulerat ansökan.

Pengarna stiftelsen får nu ska finansiera en projektledare som genomför utredningen samt sammanställer en ny ansökan till Leader Bergslagen.

Gott om tomma lokaler

– Det finns en mängd tomma affärslokaler och lediga bostäder i kommunen. Först måste vi kartlägga dem. Fastighetsägarna är spridda över hela Mellansverige. Tillsammans skulle vi kunna ge ett gynnsamt hyreserbjudande till fria yrkesutövare. De flyttar hit och vi kan ställa upp med någon form av permanent pågående utställning i tomma skyltfönster.

Hilding tror det kan vara ett bra sätt att utnyttja tomma affärslokaler som annars utgör ett ledsamt inslag på orten. Någon efterfrågan tror han inte kommer att uppstå under överskådlig tid.

Ett levande centrum

– Utvecklingen är sådan och är starkt kopplad till de stora köpcentrum som växer upp.

Genom ett utvecklat projekt skulle en mer levande centrumbild skapas i Kopparberg.

– Konstnärer och andra fria yrkesgrupper är inte kopplade till en särskild ort. Konst ligger dessutom i tiden och det finns en rad turistresor med konstinriktning som arrangeras. Varför inte försöka skapa något liknande här.

Det tänka projektet kan komma att kosta omkring 500 000 kronor och en ansökan kan vara klar om 18 månader.

Mer läsning

Annons