Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstrundan kanbli ännu bättre

Ett examensarbete om sommarens konstrunda visar att deltagande konstnärer och besökare är nöjda med arrangemanget. Arbetet pekar dock på några punkter som behöver förbättras inför nästa års upplaga.

Annons
Många av utställarna under Konstrundan vill vara med i nästa års upplaga. Huruvida det gäller Gerd Lindman Nilsson och Göran Nilsson, som på bilden lämnar in sina verk till konstklubbens Eva Wikman framgår dock inte.arkivbild

Camilla Quarnström, högskolestuderande med rötter i Ställdalen, har granskat och analyserat Kultruglimtar i Ljusnarsberg som sitt examensarbete i kulturgeografi. Undersökningen visar att konstrundan var en mycket positiv händelse i kommunen. Av de tillfrågade har två tredjedelar svarat att de gärna besöker kulturrundan igen.

”Det går tydligt att se att se att Kulturglimtar, och evenemang överlag, är viktiga för en kommun”, skriver Quarnström.

– Vår förhoppning var också att de som besökte konstrundan och åkte runt i kommunen skulle upptäcka hur fint det är här och kanske flytta hit, antingen till en sommarstuga eller permanent, säger konstklubbens Eva Wikman.

Något konstklubben har att tänka på till nästa runda är hur de ska locka fler yngre personer till arrangemanget, och därmed få en bredare publik. Undersökningen visar nämligen att de flesta besökarna var medelålders eller pensionärer.

– Vi tittar just nu på hur vi kan utveckla projektet. Vi hoppas exempelvis kunna utveckla fler samverkansformer med exempelvis KNÖL-kommunerna, säger Wikman.

Årets konstrunda finansierades med bidrag från Leader Bergslagen. Leader-pengar kan dock inte sökas mer än en gång per projekt. Hur den ekonomiska delen ska lösas är därför oklart, ännu.

Mer läsning

Annons