Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kopparbergs skolmat kanske lagas i Nora

I höst kanske skolmaten för Kyrkbacksskolan och Garhytteskolan måste lagas i Noras skolkök. Detta medan kommunen bygger om centralköket i Kopparberg.

Annons

– Vi jobbar med olika lösningar för det här och en av våra idéer är att vår skolmat under en tillfällig tid tillagas i Nora och fraktas till skolorna i Kopparberg, berättar Bo Wallströmer, kommunchef i Ljusnarsberg.

Det var förra året som kommunfullmäktige i Ljusnarsberg bestämde att centralköket ska byggas om i år. I budgeten har 16,5 miljoner kronor avsatts för detta.

Och medan ombygget pågår kan det bli problem med hur kommunen ska klara av att tillaga maten till sina verksamheter och då främst till skolan.

– Vi vet ju inte exakt hur lång tid ombygget av centralköket kommer att ta. Under sommaren klarar vi av att i vår befintliga organisation sköta serveringen i äldreomsorgen. Men det blir problem i grundskolan med maten när höstterminen startar.

Kontakt har nu tagits med Nora kommun för att diskutera detta. Att skolmaten för kopparbergseleverna lagas i Nora och fraktas till Kopparberg.

– Vi jobbar med lite olika upplägg i så fall. En tanke är att vår kökspersonal lagar maten på plats i Nora och att det samtidigt kombineras med kompetensutveckling för personalen. Om det krävs att personal måste hyras in för vår skull blir det mer kostsamt.

– Men vi vet inte hur det blir och något beslut är inte fattat ännu. Vi undersöker även andra möjliga alternativ, till exempel om skollunchen kan skötas via en eller flera privata entreprenörer.

Till höstlovet är ambitionen att skolan åter kan sköta sin kosthållning i egen regi.

– Men vi kan inte säga exakt hur lång tid ombygget kommer att ta. Vi har inte gått ut med anbud om detta ännu till entreprenörer men när vi fått in anbuden vet vi lite mer exakt vilka byggtider vi ska förhålla oss till.

Det är inte klart ännu om frågan måste tillbaka till politisk nivå också innan ett beslut kan tas om en lösning på den tillfälliga kostorganisationen under ombygget.

– Det beror på. Om det blir en väldigt dyr temporär lösning kan vi inte ta det beslutet inom förvaltningen. Då måste vi ta det till kommunstyrelsen, säger Bo Wallströmer.

Kommunen måste bygga om sitt centralkök. Detta efter krav från Bergslagens miljö- och byggnämnd, BMB, som har påpekat en rad olika brister i det nuvarande köket. Det handlar om stora brister i underhåll av bland annat golv, målade ytskikt, hål i väggar och sliten utrustning.

Mer läsning

Annons