Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnader minskarmed hjälp av Samhall

Hemtjänstens pressade arbetssituation har satt sina spår. Bland annat konstaterar socialförvaltningen att kvaliteten har fått stryka på foten. Genom ett samarbete med Samhall ska det nu ändras.

Annons

Politikerna i kommunstyrelsen är eniga om att ett samverkansprojekt med Samhall enbart är av godo. Ett projekt som innebär att Samhall tar över delar av det arbete som nu ligger på hemtjänsten; utkörning av matlådor och omhändertagande av brukarnas tvätt.

Enligt socialchefen Charlotte Dahlbom innebär det att hemtjänsten nu kan fokusera på de arbetsuppgifter som kräver särskild kompetens.

Den utredning som socialförvaltningen gjort visar att Samhall kan utföra arbetet till en betydligt lägre kostnad än i dag.

10 000 kronor mindre

Varje dag distribuerar hemtjänsten 65–70 matlådor, till en kostnad av cirka 23 000 kronor per vecka. Samhalls distribution av matlådor kommer i stället att kosta 13 000 kronor per vecka.

De brukare som måste ha hjälp vid måltiden kommer även fortsättningsvis att få sin matlåda levererad av hemtjänsten. Maten kommer även fortsättningsvis att tillagas i köket vid Treskillingen.

Förslaget innebär att leveransen av varm mat på helgerna upphör. I stället ska Samhall leverera kalla matlådor på fredagar inför lördag och söndag.

Minskning inom hemtjänsten

Kostnaden för tvätten hamnar på cirka 16 800 kronor per månad, vilket innebär en motsvarande kostnadsminskning i hemtjänsten.

Projektet innebär också att fler arbetstillfällen skapas i kommunen samt att personer med funktionshinder får ett meningsfullt arbete.

– Det kommer att bli riktigt bra för såväl kommunen som för brukarna och våra anställda, säger Anders Thelin, regionchef vid Samhall.

Projektet löper på ett år. Om kommunen fortfarande vill ha dessa tjänster på entreprenad krävs en offentlig upphandling.

Mer läsning

Annons