Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på sanering vid förskola

Förskolan Åstugan i Ställdalen står på en gammal soptipp. Nu kräver Bergslagens miljö- och byggnämnd, BMB, att kommunen ersätter jordlagret vid förskolan.

Annons

Det finns miljögifter i marken där förskolan är belägen. En studie gjord på området visar att marken vid Åstugan innehåller förhöjda halter av bland annat kadmium och bly. De markundersökningar som skett på området visar dock att föroreningarna inte är så omfattande att det krävs sanering.

Utom på ett enskilt område av 10 gånger 10 meter där det uppmätts höga halter av arsenik. Denna markyta måste nu Ljusnarsbergs kommun sanera. Det ska grävas ut ner till 20 centimeters djup och sedan fyllas på med ny jord samt en ny gräsmatta. Kommunen har fått åtta veckor på sig att genomföra saneringen efter att beslutet vunnit laga kraft.

– Vi har fått ett muntligt godkännande om en förlängning av tidsfristen cirka en månad, annars kommer vi inte hinna med att göra grävjobbet, berättar kommunchef Bo Wallströmer.

Vad som ska ske med förskolan Åstugan framöver är inte bestämt. Fastigheten behöver renoveras. Men det har samtidigt diskuterats om verksamheten istället ska flyttas till en annan lokal. Något beslut om hur det ska bli är inte fattat.

– Det blir en diskussion vi får ta i samband med budgetarbetet inför 2016, säger Wallströmer.

Där förskolan Åstugan ligger har det tidigare varit ett sandtag. Efter att den verksamheten avslutades har BMB uppgifter om att platsen använts som deponi. Undersökningar visar på förhöjda halter i marken av bland annat arsenik, kadmium, bly och koppar.

Mer läsning

Annons