Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturglimtar för tredje gången

Fotografier, målningar, musik, modelljärnväg, krukmakeri, handtryck, ikoner, nattvardskärl och väskor. Kulturglimtar i Ljusnarsberg bara växer och evenemanget placerar verkligen Kopparberg på länets kulturkarta.

Annons
Making art. Peter Wikström jobbar på i sitt krukmakeri. Naturleran köps från Gotland. Nu blir leran till koppar.

Peter Wikström jobbar i sitt krukmakeri. Det gör han alla dagar. Året runt. Men just i dag är han även en del i Ljusnarsbergs konstklubbs Kulturglimtar.

– För tillfället jobbar jag med att sätta öron på koppar. Det jag framförallt tillverkar annars är lergodsfat, berättar Peter.

Med jämna mellanrum tittar folk in i krukmakeriet. Hälsar och ställer frågor. Går runt och tittar lite. Kanske köper något också.

Det är tredje året som konstklubben ordnar den här kulturrundan. Det har gått snabbt att etablera evenemanget som en tradition som människor känner till.

– Förra året hade vi bättre besöksstatistik än år ett. Och nu, det tredje året, har vi ännu fler besökare, säger Vicken von Post, ordförande i konstklubben.

Vicken samt Jeanette Aronsson, Ingela Bornström och Eva Wikman är konstklubbens huvudarbetsgrupp för arrangemanget.

I Galleri Kopparberg, som är ett tillfälligt konstgalleri enkom för denna helg, finns Eva med bland utställarna med sin glaskonst.

Här finns även Anna Harley. Hon har rest hit från Storbritannien bara för att få vara med i Kulturglimtar och visa screentryck.

– Men jag har bara de mindre trycken med mig. De stora kunde jag inte ta med för Ryanair, ler hon.

Anna har släkt i Kopparberg och har även tillbringat mycket tid på orten, bland annat i yngre år.

– Anna och jag lekte som barn, berättar Nina Rönnegård som visar sidenmålningar i samma galleri.

Hans Harnisch har förstås nya tågmodeller att visa upp. En strid ström av besökare passerar i hans museum, diskuterar tåg, gruvindustri och modellbygge med Hans.

Utställningar finns det i massor. Faktiskt på 54 olika platser med sammanlagt 90 utställare. Från Rikkenstorp, Hörken och Östra Kumlan i norr till Stjärnfors, Bredsjöfall och Hammarbacken i söder.

Tre kvinnor och ett galleri. Anna Harley, Nina Rönnegård och Eva Wikman. Alla tre är utställare på Galleri Kopparberg.
Har alltid något att berätta. Hans Harnisch guidar Margareta Hildebrandt, Göran Edvardsson och Stig Persson.

Mer läsning

Annons