Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturglimtar med skaparglädje

På lördag är det dags för årets upplaga av Kultur-glimtar, en helg i konstens och kulturens tecken. Konstnärerna Ulf Olausson och Marianne Martinsson ställer ut i Oskars lada.

Annons
Oskars lada. ”Nyfiken” heter den målning som skulle bli en fisk, men som fick mänskliga drag och blev inspiration för resten av Ulf Olaussons tavlor på utställningen.

De två konstnärerna har tillsammans utställningen ”Tankar och uttryck i färg”. För fjärde året i rad ställer de ut tillsammans. I fjol var det fiskar och fåglar, i år är det mer människomotiv.

– Jag hade en fiskperiod förut, och vid ett försök att måla en fisk rakt framifrån slog det mig att det mer liknade ett mänskligt ansikte, säger Ulf Olausson som sedan fastnade för mänskliga uttryck och ansikten, vilka utgör motiven i hans del av utställningen.

Marianne Martinssons tavlor fokuserar mindre på uttryck, och mer på tankar och starka färger.

– Jag vill helst inte att människorna i mina målningar ska ha ögon eller identitet. Det är bättre när den som ser målningen får tänka själv, säger hon.

Ulf Olausson och Marianne Martinsson är båda två ursprungligen från Dalarna, men bor numera i Hörken. De har båda hållit på med konst sedan 1970-talet.

Utställningen ”Tankar och uttryck i färg” kommer att ställas ut i en vecka till efter helgens Kulturglimtar, och Oskars lada kommer att hålla öppet kl 11–17 varje dag.

Kulturglimtar

Kulturglimtar är ett kulturellt evenemang i Ljusnarsberg med omnejd, där runt 100 lokala förmågor visar upp frukten av sin skaparglädje. I helgen hålls evenemanget för fjärde året i rad. Lördag till söndag, kl 11–17, kan man åka runt i kommunen för att titta på tavlor, hemslöjdsarbeten, fotografier, handsmidda silversmycken och mycket annat. I Kopparberg kan man till exempel titta på Frank och Tanjas tattoo- och textilart, och på Bångbro herrgård kan man köpa lunch och uppleva herrgårdsmiljö. Åker man till på Laxbrogården kan man även titta på tavlor i akvarell och olja.

Läs mer på www.kulturglimtar.se

Mer läsning

Annons