Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna fick avslag igen

Förra våren fick en kvinna i Kopparberg avslag på sin ansökan om försörjningsstöd. Hon överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Karlstad, som konstaterar att kommunen inte gjort något fel. Överklagandet har avslagits.

Annons

Det var för cirka ett år sedan som en kvinna vände sig till individ- och familje-omsorgen i Ljusnarsbergs kommun och ansökte om försörjningsstöd.

Hon behövde pengar till uppehälle, hyra, medicinkostnad, resa från hemmet till Arbetsförmedlingen och hemsäkring. Men kommunen sade nej med hänvisning till att kvinnan och hennes sambo under perioden haft överskott i förhållande till den av Ljusnarsbergs kommun tillämpade riksnormen.

Överklagade

Den sökande delade inte kommunens uppfattning utan menade att hon borde få ansökt bistånd. Hon ville ha enskild normberäkning och inte slås ihop med sin sambo vid beräkning av försörjningsstöd.

Hon överklagade kommunens beslut. I ett yttrande till Förvaltningsrätten i Karlstad menar individ- och familjeomsorgen i Ljusnarsberg att överklagandet ska avslås. Rätten har nu gått på den linjen.

Flera inkomster

Beslutet grundas på att kvinnan och hennes sambo flyttade ihop i februari förra året. Därmed ska hennes rätt till försörjningsstöd för mars förra året bedömas med beaktande av parets sammanlagda inkomster och utgifter, menar rätten.

Enligt utredningen hade paret inför mars förra året ett normöverskott på 755 kronor. Därmed hade inte kvinnan rätt till försörjningsstöd, konstaterar förvaltningsrätten i sitt domslut.

Kvinnan har nu möjlighet att överklaga förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten i Göteborg. För att den ska ta upp ärendet krävs så kallat prövningstillstånd. Om sådant inte beviljas kvarstår Förvaltningsrättens beslut.

Mer läsning

Annons