Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarbrist hett ämne på politikerutfrågning

Vad kan politikerna göra för att åtgärda läkarbristen i Kopparberg? Varför har inte butikerna hemkörning av matvaror till gamla? Frågorna var många när politikerna mötte medlemmarna i SPF.

Annons
Ljusnarsberg i fokus. När partierna träffade SPF. Till exempel handlade diskussionerna om läkarbristen i Kopparberg. På bild Gunnar Fransson (M) och Ingemar Javinder (S).

Sveriges pensionärsförbund, SPF, Örebrodistriktet turnerar länet runt och ordnar diskussionsträffar med politiker i kommunerna.

På onsdagen träffades SPF och politiker från Ljusnarsberg. Och frågorna som diskuterades blev skiftande och det handlade inte bara om äldreomsorg utan även om ämnen som hur kommunen ska bli en mer attraktiv kommun för yngre att flytta till som satsningar som borde göras i utemiljö och på skolan.

Först fick samtliga partiföreträdare fem minuter vardera för att redogöra för sitt partis syn på äldrefrågor. Sedan var det fritt fram för frågor från publiken.

En konkret fråga som ställdes var om kommunen kunde se till att en buss körde till ytterområdena, som Ställberg, Hörken, Ställdalen och Bångbro, en gång i veckan så att gamla människor kunde ges möjlighet att handla och uträtta ärenden i Kopparbergs centrum. Svaret blev nej på den frågan.

– Kommunen får inte driva den trafiken. Men vi har anmält oss till Länstrafiken som kandidat som testkommun om en anropsstyrd kollektivtrafiktjänst ska prövas, svarade Ewa-Leena Johansson (S).

Varför det inte längre

finns utkörning av matvaror från butiker till de äldre i byarna frågades det om också.

– Vi måste ha en handlare med oss då och det har vi inte längre. Men i dag handlar vi mycket matvaror via hemtjänst, sade Johansson.

Läkarbristen på vårdcentralen blev en kärnfråga på mötet. De senaste två åren har vårdcentralen enbart haft hyrläkare i verksamheten. Detta är ett problem, var en åsikt som många delade på mötet.

Hur en lösning på problemet

kunde se ut var inte lika enkelt att svara på. En fördjupad debatt med landstinget krävs i frågan, ansåg Gunnar Fransson (M).

Ingemar Javinder (S) efterlyste styrning från regeringshåll för att komma åt problemet med stafettläkare. Eventuella läkares livspartners möjligheter till att jobba i Ljusnarsberg diskuterades också och om kommunen kunde göra något i den frågan. En redan pågående dialog med lokala arbetsgivare och med bra kommunikationer till jobb i andra kommuner var möjligheter som lyftes fram från politiskt håll.

Från FP och M lyftes också

frågan att öppna upp för privata alternativ som en möjlighet till ökad kvalitet och valfrihet i vård och omsorg.

Följande politiker deltog i mötet: Natalie Peart (MP), Astrid Dahl (V), Gunnar Fransson (M), Henk Bijloo (FP), Ingemar Javinder (S), Ewa-Leena Johansson (S) och Hans Hedborg (C). Moderator för mötet var Bengt Birging från SPF.

Debatt. Natalie Peart (MP), Astrid Dahl (V), Gunnar Fransson (M), Ingemar Javinder (S), Henk Bijloo (FP), Hans Hedborg (C) och Ewa-Leena Johansson (S).

Mer läsning

Annons