Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lånar till investering

Ljusnarsbergs kommun kommer att revidera investeringsbudgeten för 2012. Orsaken är att Bångbro reningsverk måste byggas ut.

Annons

– Reningsverket går för högtryck, säger kommunens ekonomichef Bo Wallströmer. Det behöver både byggas ut och moderniseras.

Framförallt är det mer avloppsvatten från Kopparbergs Bryggeri som gjort att kapaciteten så gott som är utnyttjad. Enligt ekonomichefen finns det risk för att belastningen på reningsverket kan bli ännu högre i framtiden.

Vatten- och avloppsavdelningen vid Bergslagens kommunalteknik beräknar investeringskostnaden till fem miljoner kronor. Kommunens ekonomiska situation tillåter inte denna investering.

– Vi måste ta ett nytt lån, säger ekonomichefen.

Kommunen har skrivit ett nytt avtal med bryggeriet som innebär att företaget betalar investeringen under en tioårsperiod.

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige säger ja till öka investeringsbudgeten med fem miljoner kronor, att investeringen finansieras genom ett nytt lån och att BKT genomför upphandlingen.

Den planerade investeringen påverkar inte nuvarande tillstånd bland annat från länsstyrelsen. Men kommer belastningen på reningsverket att öka ytterligare kan nya tillstånd komma att krävas.

Mer läsning

Annons