Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygd tema på moderatmöte

Studiemedel för körkortsutbildning bör vara möjligt om det är en förutsättning för att kunna ta arbete på annan ort. Det var ett förslag när M hade möte i Ljusnarsberg.

Annons
Lotta Olsson (M) deltog på Moderaternas möte i Kopparberg i måndags kväll.

Moderaterna bjöd in till samtal om landsbygdens framtid vid ett öppet möte i måndags kväll i Kopparberg. Riksdagsman Lotta Olsson (M) inledde mötet med en genomgång av Moderaternas landsbygdspolitik.

- Diskussionen blev livlig med en lång rad synpunkter och förslag till hur landsbygden kan stärkas och dess framtid säkras, rapporterar Ulf Hilding (M).

Bland annat följande förslag och synpunkter framfördes: alla förslag till förbättringar för svensk landsbygd måste utgå från de lokala förhållandena, kollektivtrafiken måste kompletteras genom utvidgade och anpassade avdragsmöjligheter för resor till och från arbete för landsortens innevånare, studiemedel för körkortsutbildning bör vara möjligt, om det är en förutsättning för att kunna ta arbete på annan ort och arbetsförmedling ska finnas även på mindre orter för att förenkla arbetssökandet.

Alternativ i vård och omsorg lyftes också på M-mötet. Mötet ansåg att för att säkra bemanningen av vårdcentraler i landsbygd måste man pröva okonventionella lösningar och dit hör, enligt Moderaterna,  privatisering av hela eller delar av verksamheter och att detsamma kan komma att gälla för äldreomsorgen.

Även räddningstjänsten diskuterades och där framhöll M-mötet att räddningstjänsten måste finna nya lösningar när allt fler arbetar på andra orter än på sin bostadsort.

Skolan på landsbygden var också uppe till diskussion och M-mötet ansåg att skolor måste hålla en hög kvalitet och även här måste man finna lokalt anpassade lösningar. Dessutom, ansåg M-mötet, måste utbyggnaden av bredband fortsätta, antingen i form av utvidgade fibernät eller med trådlösa nät med tillräcklig täckning, kapacitet och kvalitet.

Mer läsning

Annons