Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövding inviger byggnadsminne

I december förra året blev det klart att tingshuset i Kopparberg fick ett byggnadsminnesskydd. På lördag ska Rose-Marie Frebran inviga det byggnadsminnet.

Annons
Länets sextionde byggnadsminne. Kopparbergs tingshus. – Det som finns här är unikt. Tingshuset är en verklig karaktärsbyggnad med en mycket intressant historia som speglar ortens utveckling, säger Raoul Hjärtström, länsstyrelsen.

Den 15 december 2014 tog länsstyrelsen beslutet att tingshuset skulle få byggnadsminnesskydd. Därmed blev tingshuset Örebro läns sextionde byggnadsminne.

Alltsammans startade med en motion från Hans Hedborg (C) om att Tingshuset i Kopparberg borde få ett byggnadsminnesskydd. Detta med hänvisning till byggnadens stora värde såväl historiskt som kulturellt för Kopparberg som tätort. Senare ställde sig kommunfullmäktige bakom förslaget och en ansökan skickades till länsstyrelsen. I oktober 2014 träffade kommunstyrelsen Raoul Hjärtström, antikvarie på länsstyrelsen, som presenterade förslag på en skötselplan för Tingshuset som kommunstyrelsen godkände.

I december kom länsstyrelsens beslut. Med landshövding Rose-Marie Frebrans underskrift.

- Invigningen startar klockan 11 och allmänheten är välkommen, berättar Maria Draxler på Ljusnarsbergs kommun.

Frebran kommer att tala och Hjärtström likaså. Och en plakett som fastslår att tingshuset nu officiellt är byggnadsminnesskyddat ska spikas upp.

Rose-Marie Frebran till Kopparberg. För att inviga byggnadsminnesskyddet på tingshuset.

Mer läsning

Annons