Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets äldsta byalag

I Högfors cirka 14 kilometer norr om Kopparberg finns ett av länets äldsta byalag. Det bildades 1974 och har haft stor betydelse för bygden och har så fortfarande.

Annons
Drivande. Stig Fjelling, Arne Widén och Malvin Fröyseth är tre drivande krafter i Högfors byalag. De hade alla viktiga uppgifter när EU-projektet genomfördes 1998-2000.   BILD: INGVAR SVENSSON

– Vi försöker bevara det som finns, säger ordförande Stig Fjelling, som innehaft det uppdraget i 32 år. Det är viktigt för att bygden ska vara levande.

Han sitter tillsammans med Arne Widén och Malvin Fröy-seth, två andra medlemmar i byalaget, i klubbhuset vid idrottsplatsen Björkliden.

– Numera har vi övertagit klubbhuset, säger Stig. En liten del av det hyr vi ut till Ljusnarsbergs brukshundklubb, som också brukar ha en del tävlingar här.

Byalaget äger också den gamla skolan, som nu är nedlagd. Skolan används som samlingslokal vid olika tillfällen, bland annat för att servera adventskaffe.

Stort EU-projekt

I slutet av 1990-talet genomförde byalaget i Högfors tillsammans med Hörken och Yxsjöberg ett stort EU-projekt, som syftade till att utveckla bygden.

– Det var mycket slit innan vi fick loss EU-pengar, säger Stig. Mycket tid gick åt till att diskutera hur vi skulle gå tillväga.

Malvin Fröyseth minns hur de styrande i byalagen satt långt in på nätterna och jobbade med kalkyler och tidplaner. Förarbetet blev tidskrävande och tog ett och ett halvt år.

– Vi fick EU-bidrag på 3,7 miljoner kronor plus 900 000 kronor i nationellt stöd, säger Malvin Fröyseth. Pengarna användes bland annat till att förvandla det gamla sädesmagasinet i Högfors till museum. I Hörken byggdes hembygdsgården ut och i Yxsjöberg byggdes ett utsiktstorn.

Sysselsättning

Malvin Fröyseth kommer ihåg att det fanns personer som inte trodde att projektet skulle gå att genomföra. Men i och med att EU beviljade pengar gick det vägen. Genom projektet fick ett 20-tal personer meningsfull sysselsättning under 1998-2000.

– Efteråt fick vi bland annat beröm av riksdagen, säger Stig Fjelling.

Han och Malvin Fröyseth betonar att hushållningssällskapet och länsstyrelsen ställde upp och backade projektet på ett bra sätt.

Läs mer i lördagens NA.

Mer läsning

Annons