Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång rad avhopp från fullmäktige

Kommunfullmäktige i Ljusnarsberg har drabbats av många avhopp efter valet hösten 2010. Sedan december 2010 till i dag har elva ordinarie ledamöter och två ersättare avsagt sig sina uppdrag.

Annons

– Min bedömning är att det är osedvanligt många på så kort tid, säger kommunsekreterare Anders Andersson. Fyra av dem som avsagt sig är Sverigedemokrater som blivit invalda och sedan avsagt sig direkt utom i ett fall. Så det är lite speciella omständigheter med i bilden.

Kommunsekreteraren kan inte erinra sig att det varit den här takten på avhopp tidigare. Han hoppas att inte avhoppen fortsätter i den här takten.

– I så fall kan det bli problem.

Svårt att rekrytera

Det finns totalt 31 platser i fullmäktige. Elva avhopp innebär att drygt 35 procent av ledamöterna har lämnat sina platser.

Centerns Hans Hedborg säger att alla partier i Ljusnarsberg har svårt att rekrytera nya och unga fritidspolitiker. Han har ingen lösning på problemet.

Tar mycket tid

– Vi har försökt och även fått några nya medlemmar, säger centerpartisten. Men därifrån till att få dem att ta olika förtroendeuppdrag är inte lätt. Många har familjeliv och har inte den tid som uppdragen kräver. Dessutom får man lägga ned mycket tid utan ekonomisk ersättning. Jag tycker det blivit svårare på senare tid att rekrytera nya krafter.

Socialdemokraterna är det parti som brandskattats hårdast. Först avgick Lars Bergsten, ledamot i kommunfullmäktige, vice ordförande i bildningsutskottet och ersättare i kommunstyrelsen. Näste att sluta är Mikael Kähäri, ledamot i kommunfullmäktige och bildningsutskottet samt ersättare i kommunstyrelsen.

I början av veckan valde Ken Karlsson och Ulla Kalander-Karlsson att lämna samtliga politiska uppdrag i kommunen och församlingen.

Övriga ordinarie ledamöter som hoppat av är Frida Wiklund, (MP), Ann-Charlotte Ljung, Christer Ingvarsson, Andreas Forsberg Carl-Alfred Falk, alla sverigedemokrater, Katarina Lohager (C) och John Wassberg (V). De ersättare som slutat är Camilla Andersson och Inge Sahlin, båda i Kraftsamling för Ljusnarsberg.

Mer läsning

Annons